Connect with us

International

Italia: doliu national pentru a doua serie de funeralii

Echipele de căutare din Amatrice au mai scos ieri două cadavre de sub dărâmături.

Published

on

În Italia este o nouă zi de doliu naţional cu ocazia funeraliilor unui al doilea grup de victime ale seismului de săptămâna trecută. Echipele de căutare din Amatrice au mai scos ieri două cadavre de sub dărâmături, astfel încât numărul celor care şi-au pierdut viaţa în cutremur a crescut la 292.

Înmormântările au loc, de altfel, în această comună, de unde sunt şi 10 din cei 11 români decedaţi, iar la ceremonii participă şi episcopul ortodox, Siluan. Ceremoniile de înmormântare vor avea loc nu la Rieti, aşa cum hotărâse iniţial Executivul de la Roma, ci chiar la Amatrice, aşa cum au cerut, protestând pe străzi, localnicii afectaţi de cutremurul din 24 august.

Replicile seismice continuă.

Până acum s-au înregistrat 2040, unele chiar cu magnitudini de 4,5, care au pus la pământ cea mai nouă clădire din sat, şcoala, clădire construită în urmă cu numai patru ani. 2600 de persoane dorm în sala de sport, singura rămasă neafectată de seisme, în corturi sau în maşini.

La Amatrice aveau rezidenţă şi 10 de cetăţeni români.

Zece au murit, motiv pentru care la ceremoniile de înmormântare va fi prezent şi episcopul ortodox român din Italia, Preasfinţitul Siluan. Românii din Amatrice trăiesc acum în coturi, aşa cum este şi cazul familiei Domnica şi Mihai Hărăbor, care au trei fetiţe, cea mai mică, Sofia, în vârstă de doar o lună.

Domnica Hărăbor: „De joi seară suntem aici. Mulţumim tuturor care ne-au ajutat, şi Protecţia Civilă, şi voluntari, şi toată, toată lumea.”

Diana Ardelean, care locuieşte de 16 ani la Amatrice, nu este îngrijorată că şi-a pierdut casa cumpărată, ci că nu ştie unde şi ce va lucra.

Diana Ardelean: „Singură, nu şţiu ce să fac. Am doi copii, trebuie să înceapă şcoala. Voi putea munci…. Nu ştiu”.

Potrivit informaţiilor locale, aproape 3000 de sinistraţi trăiesc în corturi, iar autorităţile italiene vor să le construiască locuinţe simple de lemn până la venirea iernii.

De asemenea, a început evaluarea clădirilor în care funcţionează şcoli, pentru că vacanţa se termină peste două săptămâni.