Connect with us

National

Jens Stoltenberg, la Cotroceni: Suntem în cea mai mare criză de securitate dintr-o generație întreagă

Published

on

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat, astăzi, la Bucureşti, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că ne aflăm în ”cea mai mare criză de securitate dintr-o generaţie întreagă” şi a mulţumit României pentru ajutorul dat în cadrul NATO şi pentru sprijinirea Ucrainei. Șeful NATO a subliniat că preşedintele rus, Vladimir Putin, nu poate fi lăsat să câştige. ”NATO se află aici și vom face tot ce e necesar pentru a apăra toți aliații. Aici, la Bucureşti, miniştrii de externe ai NATO vor căuta modalităţi de a sprijini pe mai departe Ucraina şi de a face faţă presiunii Rusiei în Bosnia-Herţegovina, Moldova şi Georgia. V-aţi dovedit o gazdă generoasă pentru un număr uriaş de refugiaţi, aţi facilitat exportul a milioane de tone de cereale din Ucraina, pentru a uşura criza alimentară mondială. Aţi asigurat sprijin militar semnificativ Ucrainei. Nu îl putem lăsa pe Putin să câştige, pentru că asta ar arăta altor lideri că pot atinge ţeluri prin forţă şi ar fi o lume mult mai periculoasă pentru noi toţi. Este, deci, pentru interesul nostru propriu de securitate să sprijinim Ucraina”, a spus secretarul general al NATO.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă comune susţinute alături de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că doreşte ca planurile de descurajare şi apărare a flancului estic, făcute la Summitul de la Madrid, să fie puse în practică: ”Este nevoie de concretizarea acestor decizii. La Madrid, decizia a fost mai degrabă generică. Acum, doresc să trecem la fapte. În plus, este nevoie de planuri foarte concrete ca, în cazul unui atac, să se ştie foarte exact cine, ce trupe şi unde trimite. Nu putem să lăsăm astfel de decizii pentru un ultim moment, să fim luaţi prin surprindere”. 

%d blogeri au apreciat: