Connect with us

National

Jocurile Olimpice în imaginația copiilor

Mențiuni pentru Palatul Copiilor din Craiova și Liceul cu Program Sportiv Târgu-Jiu

Published

on

Romfilatelia susţine şi promovează spiritul olimpic şi valorile Olimpismului în rândul tinerelor talente din mediul şcolar prin introducerea în circulaţie a emisiunii de mărci poştale Jocurile Olimpice în imaginaţia copiilor.

Concursul Naţional de arte plastice (pictură, grafică şi desen), intitulat Jocurile Olimpice în imaginaţia copiilor este organizat, în fiecare an, de către Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, prin Academia Olimpică Română, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale. Concursul, organizat în două faze, judeţeană şi naţională, se regăseşte în Calendarul concursurilor şcolare. Structurat pe trei categorii de vârstă – 6-10 ani, 11-14 ani şi 15-18 ani, concursul se adresează elevilor din toate unităţile de învăţământ primar, gimnazial şi liceal.

Sub aspect tematic, lucrările participanţilor abordează spiritul olimpic sau una dintre valorile Olimpismului – excelenţa, prietenia, fair play-ul, toleranţa, bucuria, echilibrul dintre corp şi minte etc. Cele mai valoroase lucrări sunt expuse în incinta Muzeului Sportului, pe pagina oficială a C.O.S.R. şi a A.O.R., în Buletinul Informativ al Academiei Olimpice Române „Spirit Olimpic”, dar şi în alte tipărituri specifice.

Pentru cele patru mărci poştale au fost selecţionate desene premiate la Concursul Naţional de arte plastice, aparţinând celor trei categorii de vârstă, după cum urmează:

Lucrarea Dinamism cromatic, semnată de către elevul Roman Gabriel de la Liceul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, ilustrează timbrul cu valoarea nominală de 2 lei. Desenul, aparţinând categoriei de vârstă 15-18 ani, apreciat de către juriul concursului cu Premiul I, redă scene ale unor discipline sportive cum ar fi scrimă, gimnastică, haltere, înot, tir cu arcul etc.

Din categoria de vârstă 6-10 ani, a fost selectată, pentru a ilustra timbrul cu valoarea nominală de 3 lei, lucrarea Tenis, autor Sofia Flueraşu de la Palatul Copiilor din Craiova, apreciată cu Menţiune.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei este ilustrat desenul intitulat Tinere speranţe, autor Adumitroaie Anna Rocsana de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani. Lucrarea, apreciată de către juriu cu Menţiune, aparţine categoriei 11-14 ani şi redă imagini sugestive din scrimă, gimnastică, canotaj şi volei.

Desenul Graţie şi eleganţă, aparţinând elevei Diana Aveloiu de la Liceul cu Program Sportiv Târgu-Jiu, este redat pe timbrul cu valoarea nominală de 19 lei. Lucrarea, participantă la categoria de vârstă 11-14 ani, a fost răsplătită de juriul competiţiei cu Menţiune. Aceasta ilustrează, aşa cum sugerează şi titlul ei, graţia elementelor din gimnastică.

Pe plicul „prima zi” a emisiunii este ilustrat desenul intitulat Roma antică, autor Dreţcanu Raluca Ioana de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani. Lucrarea reproduce cea mai cunoscută operă a sculptorului grec Miron, Discobolul, cunoscut şi sub numele de Aruncătorul cu discul.

Emisiunea de mărci poştale Jocurile Olimpice în imaginaţia copiilor va fi disponibilă începând de marţi, 4 septembrie 2018, în magazinele Romfilatelia. 

Continue Reading

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON

%d blogeri au apreciat: