Connect with us

Evenimente

Jupiter se afla astazi în cel mai apropiat punct al orbitei sale de Pământ

Cea mai mare planetă din sistemul nostru solar va putea fi văzută in condiții foarte bune.

Published

on

Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, va putea fi văzută în condiții foarte bune astazi, 8 martie, când se va afla în cel mai apropiat punct al orbitei sale față de Pământ, conform NASA.

Jupiter se va afla la „doar” 664 de milioane de kilometri de Terra, oferindu-le pasionaților de astronomie ocazia de a o observa în detaliu chiar și prin intermediul unor telescoape de cameră.

In aceasta seară, Jupiter va răsări la estul boltei cerești și va străluci cu o intensitate de trei ori mai mare decât Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cerul nopții. Uriașa planetă gazoasă va putea fi urmărită pe parcursul întregii nopți, descriind un arc de cerc pe cer de la est la vest, unde urmează să dispară vederii odată cu zorii zilei de 9 martie.

Astfel de momente de apropiere maximă între Pământ și Jupiter se produc o dată la fiecare 13 luni, atunci când Terra se interpune perfect între Jupiter și Soare. Astronomii numesc aceste evenimente „opoziții ale lui Jupiter” pentru că planeta gazoasă și Soarele se află în locuri opuse pe cer.

În cursul unei astfel de opoziții jupiteriene, planeta poate fi observată în detaliu cu mijloace optice minime, iar NASA ne asigură că avem ce vedea, pornind de la Marea Pată Roșie, localizată în emisfera sudică a giganticei planete, o furtună uriașă, veche de mai multe secole și cu diametrul mai mare decât al planetei noastre și până la cele patru luni „galileene” ale lui Jupiter.

 

Sursa: Agerpres.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: