Connect with us

Fapt divers

Kaki

Fruct exotic

Published

on

Kaki, cunoscut și cu denumirea de Persimmon, este un fruct exotic, delicios și cu un gust inconfundabil.

Acesta mai este denumit și “piersica japoneză”, căci are forma asemănătoare roșiei, iar ca textură se aseamănă cu piersicia și pepenele galben. Este fructul unui copac înalt de aproximativ 10 metri, care poartă numele Diospyros (semnificând în greaca antică “fructul divin” sau “hrana lui Zeus”) și care face parte din familia Ebenaceae.

Se cunosc mai multe specii Diospyros kaki, cea mai cultivată fiind originară din Asia, respectiv Japonia și China. Acest fruct are mărimea unei piersici medii și o culoare ale cărei nuanțe pornesc de la galben până la portocaliu închis. Coaja este tare și lucioasă, iar pulpa este astringentă când este verde, iar când este coaptă — dulce și moale.

are-sa-il-incerci-in-aceasta-iarna_3_size1-300x200
Este unul dintre fructele cu cel mai bogat conținut nutrițional ce include vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P și vitamina C; minerale precum sodiu, potasiu, magneziu, seleniu și cantități mici de fier și zinc. Kaki este mai bogat în potasiu decât banana, iar studiile au arătat că acesta are de două ori mai multe fibre decât merele. Conține carbohidrați de bună calitate și la fel de mulți antioxidanți ca ceaiul verde. Kaki mai este bogat și în acizi organici, taninuri, proteine și betacaroten, care îi dă culoarea.

Fructul se culege toamna târziu și se poate consuma proaspăt, uscat, sub formă de gem sau inclus în diverse salate și preparate dulci. Iată câteva dintre beneficiile sale:

1. Stimulează imunitatea organismului Fructul oriental Persimmon este o sursă excelenţă de substanţe cu proprietăţi antioxidante motiv pentru care se recomandă consumul acestuia pentru a întări sistemele de apărare ale organismului. Fructul kaki conţine o cantitate importantă de vitamina A. Dacă se consumă 100g din acest fruct aveţi parte de o treime din doză zilnică recomandată de vitamina A. De asemenea trebuie adăugat faptul că proprietăţile antioxidante ale acestui fruct oriental vin şi din conţinutul important de vitaminele C şi E. Pentru a beneficia cât mai mult de vitaminele acestui fruct se recomandă consumarea acestuia cu tot cu coajă.

2. Lupta împotriva cancerului Una dintre cele mai temute afecţiune ale zilelor noastre este cancerul, apariţia acestuia fiind legată de scăderea capacităţii de funcţionare a sistemului imunitar. Este demonstrat faptul că persoanele care consumă zilnic fructul kaki sunt protejate împotriva acestei maladii mortale. O altă substanţă implicată în stimularea directă a celulelor implicate în apărarea organismului este licopenul. Fructul kaki conţine şi acest antioxidant cu rol antitumoral fiind astfel considerat un aliment care protejează împotriva cancerului de prostată, de plămân, de stomac şi de intestin gros.

3. Este un diuretic eficient Fructul kaki conţine în cantitate mare potasiu, mineral responsabil de eliminarea excesului de apă din organism. Pe de altă parte, acest fruct fiind sărac în sodiu dar cu un nivel înalt al conţinutului de potasiu, se poate afirmă că acesta posedă proprietăţi diuretice fiind de un real folos în cazul celor care se lupta cu valori crescute ale tensiunii arteriale.

4. Reglează colesterolul şi protejează inima.

Fructul kaki este şi o sursă excelenţă de fibre în special dacă este consumat cu tot cu coajă. Tot datorită conţinutului ridicat în fibre solubile acest fruct este implicat în mod direct în scăderea nivelului de grăsimi din sânge şi implicit în reglarea colesterolului sanguin.

De asemenea kaki este bogat în carbohidraţi, nutrienţi cu care se “hrăneşte” muşchiul inimii.

5. Combate depresia şi oboseală, reprezentând un excelent energizant natural Bogat în antioxidanţi, fructul kaki contribuie în prevenţia aterosclerozei, ajutând la reducerea stresului, a stărilor de anxietate şi a oboselii. 100 grame de fruct conţin 70 de calorii, iar dintre acestea marea majoritate sunt constituite din zaharuri complexe care contribuie la nivelul de energie furnizat organismului.

De aceea, decât să faceţi exces de cafea sau băuturi energizante mai bine mâncaţi un fruct kaki.

De asemenea acest fruct este excelent pentru sportivi deoarece le procura o cantitate suficientă de zaharuri pentru a putea face faţă efortului fizic.

ULTIMA ORĂ

Regional12 minute ago

Consiliul Județean Vâlcea aprobă proiecte ambițioase: Trei noi clădiri de spital pentru modernizarea infrastructurii medicale

În cadrul ședinței ordinare desfășurate joi, 25 aprilie 2024, Consiliul Județean Vâlcea a dat undă verde unor proiecte majore pentru...

Regional24 de minute ago

Weekend animat în povestea Târgului de Paște din Craiova

Continuăm periplul prin basmul “Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” în weekendul 26 – 28 aprilie 2024, în cadrul...

dry plant under blue sky dry plant under blue sky
Regional33 de minute ago

Atenționare meteo de averse şi vânt puternic pentru toată ţara

Meteorologii au emis o informare meteo de averse şi vânt puternic pentru toată ţara, valabilă până mâine dimineață, la ora...

Regional39 de minute ago

Eforturi de iarnă pe DN 67C, iar în sud hidrologii au emis cod galben de inundații

Angajații Companiei de Drumuri împrăștie material antiderapant pe Drumul Național 67C, în zona stațiunii montane Rânca, unde șoseaua e acoperită...

National47 de minute ago

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat proiecte de amploare în ședința Guvernului de la Timișoara

Astăzi a avut loc la Timișoara o ședință a Guvernului României, în care premierul Marcel Ciolacu a menționat mai multe...

photo of doctor looking deeply unto the screen photo of doctor looking deeply unto the screen
Stiri57 de minute ago

Criză medicală în Vâlcea: Deschiderea de noi centre medicale pentru a acoperi deficitul de medici de familie

Autoritățile din Vâlcea au înființat mai multe puncte de lucru ale cabinetelor de medicină de familie deja existente pentru a...

National7 ore ago

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România Cluj-Napoca, ediția a 23-a

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON