Connect with us

National

Klaus Iohannis: Am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare

Published

on

Sâmbătă, 14 martie, la Palatul Cotroceni, după ceremonia de învestire a noului Guvern Orban, președintele Klaus Iohannis a anunțat că la începutul săptămânii viitoare va decreta stare de urgență în România.

El a subliniat că starea de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse, importante pentru gestionarea crizei generate de coronavirus.

Klaus Iohannis:

Articolul 3 din OUG nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, prevede că

„Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale care se instituie în următoarele situații:

a) existența unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea națională ori funcționarea democrației constituționale;

b) iminența producerii ori producerea unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre”.

Potrivit legii, starea de urgenţă se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile. O mare parte din deciziile administrative sunt trecute în subordinea Ministerului de Interne. Pe durata stării de urgenţă, exercitarea unor drepturi şi libertăţi poate fi restrânsă, cu excepţia drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, dar numai în măsura în care situaţia o cere.

Până astăzi, 14 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 109 cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 109 cetățeni care au contractat virusul, nouă sunt declarați vindecați și au fost externați.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: