Connect with us

Fapt divers

La masă cu regii României: Ferdinand îți servea friptură la prima oră, iar cu Regele Carol I rămâneai nemâncat

Published

on

Primii doi regi ai României, Carol I și Ferdinand, sunt unele dintre cele mai iubite personaje ale istoriei noastre. Dincolo de modul în care istoria îi prezintă ca oameni politici, aceștia apar în memorii și cu fața lor umană. Unul dintre momentele care îi înfățișează astfel este când familia regală se afla la masă.

Regele Carol I era considerat un om dur, dar corect, disciplinat și riguros. Avea un program bine stabilit, inspirat de protocolul de la Curtea Regală din Berlin, și atent respectat atât de rege, cât și de oaspeţii săi. Orele pentru micul dejun, audiențe, prânz, ceai cu Regina, cină și chiar stingerea la Palat erau mereu aceleași.

Singurul moment în care erau prezenți oaspeți la masa regală, în afara momentelor festive (Paște, Crăciun, 10 Mai etc.), în timpul lui Carol I, era cina. Aceasta era servită la ora 20:00 şi participau apropiaţi ai familiei regale. Când suna gongul, Regele Carol I şi Regina Elisabeta se întâlneau în Sala Maură de la Castelul Peleș cu oaspeţii zilei şi se îndreptau spre sufragerie. Toţi cei prezenţi aşteptau ca Regele să se aşeze primul, iar la plecare toată lumea se ridica atunci când Carol I părăsea masa. În plus, nimeni nu putea începe un nou fel de mâncare înaintea suveranului. Una din curiozitățile culinare ale Regelui Carol I era faptul că mânca puţin. În general, se rezuma la mese formate din legume şi iubea mult fructele.

Diplomatul Dimitrie Ghyka compară comportamentul culinar al lui Carol I cu cel al împăratului Austro-Ungariei, Frantz Iosef, în ideea că maestrul bucătar avea mai degrabă sarcina unui cronometru de la Jocurile Olimpice, pentru că împăratul se sătura repede și mâncarea servită familiei imperiale și oaspeților se întorcea rapid în bucătărie. Aceeași situație era și la Castelul Peleș.

În Destăinuiri despre George Enescu, care participa des la cinele regale, Ilie Kogălniceanu povesteşte cum se desfășura cina: „Protocolul impunea reguli stricte la masa regală, şi anume ca regele şi regina să fie serviţi primii, în acelaşi timp. Regele Carol mânca puţin şi repede. Cum termina i se lua farfuria şi, în acelaşi timp, se ridicau şi farfuriile celorlalţi comeseni, indiferent dacă aceştia mai mâncau sau nu. Asta însemna că ultimii serviţi nu apucau uneori să-şi golească farfuria. Enescu – fiind cel mai tânăr, era servit de obicei ultimul – trebuia deci să mănânce repede“. Compozitorul, un gurmand recunoscut, avea şi momente de satisfacţie când se serveau crenvurşti sau porumb fiert, pentru că se mâncau cu mâna.

În vremea Regelui Ferdinand, protocolul a devenit mai relaxat. Una dintre schimbările majore consta în faptul că oaspeții erau invitați acum la prânz, și nu la cină, ca în vremea lui Carol I, această masă fiind dedicată mai mult familiei. Principala ciudățenie a Regelui Ferdinand era faptul că mânca aproape imediat ce se trezea, iar la micul dejun prefera fripturi, ouă, șnițel cu garnitură de cartofi.

Meniurile regale, atât din vremea lui Carol I, cât și în timpul lui Ferdinand, indică faptul că familia regală prefera carnea de vită şi viţel – cotlet, file, ficat, creier –, dar și de pește și de curcan. De asemenea, vânatul era şi el la loc de cinste: se pregăteau potârnichi, iepuri, raţe şi gâşte sălbatice, porci mistreţi.

A fi prezent la mesele regale era o onoare și un semn de apreciere din partea suveranului și a familiei regale – din acest motiv, cei care luau parte la aceste evenimente din viața privată a cuplului regal al României se considerau cu adevărat privilegiați.

sursa:historia.ro

ULTIMA ORĂ

Regional14 minute ago

Premieră la Teatrul Național „Marin Sorescu”: „Trilogia memoriei” de Arne Lygre, în regia lui Radu Afrim

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova se pregătește pentru o premieră de excepție: spectacolul „Trilogia memoriei” de Arne Lygre, regizat...

Regional28 de minute ago

Starea drumurilor din Stațiunea Rânca, îmbunătățită de acțiunea drumarilor după ninsorile recente

Drumarii au intervenit prompt în Stațiunea Rânca, asigurând o circulație rutieră fără probleme în urma ninsorilor din ultimele zile. Utilizând...

International5 ore ago

Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean, Shin Wonsik, Acordul între Guvernul...

Regional6 ore ago

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, participă la ceremoniile de Ziua Forțelor Terestre la Monumentul Eroilor din municipiul Băilești

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, va participa marţi, 23 aprilie 2024, începând cu orele 11:00, la...

International6 ore ago

Două filme românești selectate pentru Festivalul de Film de la Cannes: „Trei kilometri până la capătul lumii” și „Nasty”

Două filme româneşti au fost selectate pentru Festivalul de Film de la Cannes din acest an. În competiţia oficială se...

white smoke coming out from a building white smoke coming out from a building
International6 ore ago

Avertizare de la Copernicus și ONU: Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul continentelor, 2023 cel mai cald an din istorie

Serviciul european Copernicus pentru schimbări climatice și Organizația Națiunilor Unite au emis o avertizare alarmantă, indicând că Europa se încălzește...

National7 ore ago

PSD și PNL merg cu candidaturi separate pentru funcția de primar general al Capitalei: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

Coaliţia PSD – PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON