Connect with us

National

La noapte, România trece la ora de vară

Published

on

România va trece, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de vară. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel că ora 03.00 va deveni ora 04.00.

Trecerea la ora de vara înseamnă că ziua de duminică va fi cea mai scurtă zi din an, cu doar 23 de ore. Medicii susţin că aceasta schimbare aduce oboseală, nervozitate şi scăderea randamentului. Au de suferit, în special, persoanele obişnuite să meargă la culcare târziu şi să se trezească devreme.

Schimbarea nu va afecta mersul trenurilor de călători, cu excepția unor întârzieri ale trenurilor aflate în circulaţie, între orele 03.00 şi 04.00 (ora de iarnă).

În urmă cu câțiva ani, Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea orei în Europa, statele membre având libertatea de a decide dacă doresc să aplice, în mod permanent, ora de vară sau ora de iarnă. Decizia fiecărui stat ar fi trebuit luată, până în aprilie 2020, iar, începând din anul 2021, să se renunţe la schimbarea orei de vară şi de iarnă în Uniunea Europeană. Pandemia de COVID și, apoi, conflictul din Ucraina, au împiedicat această inițiativă.

În Europa, toate țările folosesc trecerea la ora de vară, mai puțin patru state – Islanda, Belarus, Turcia și Rusia.

Ora oficială de vară este aplicată între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie.

%d blogeri au apreciat: