Connect with us

National

Legea de modificare a pensiilor speciale pune România pe jar

Published

on

Curtea Constituţională a retrimis, la Parlament, legea de modificare a pensiilor speciale, după ce judecătorii au constatat că unele articole sunt neconstituţionale. Documentul trebuie pus, acum, în acord cu decizia CCR, a explicat preşedintele curţii, Marian Enache, într-un interviu acordat colegei noastre, Ruxandra Săraru:

Proiectul declarat, ieri, parţial neconstituţional se referă la pensiile speciale ale unor categorii precum magistraţii, militarii, poliţiştii sau diplomaţii. Conform documentului, procurorii şi judecătorii se vor putea pensiona, până în 2028, în aceleaşi condiţii ca şi până acum, adică indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime. Aceştia ar urma să beneficieze de o pensie, în cuantum de 80 la sută din indemnizaţia brută şi sporurile din ultima lună de activitate.

Pe de altă parte, partidele din opoziţie cer convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, în perioada imediat următoare, pentru rediscutarea reformei pensiilor speciale, în procedură de urgenţă. USR reaminteşte că un prim efect al deciziei Curţii Constituţionale este blocarea fondurilor prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar Forţa Dreptei susține că parlamentarii formaţiunii vor veni cu noi amendamente, pentru ca toate pensiile să se bazeze pe principiul contributivităţii.