Connect with us

National

Legile Educației urmează să intre în dezbaterea parlamentului

Published

on

boy in green shirt

Pachetul de legi ale Educaţiei, adoptat de guvern, urmează să intre, săptămâna aceasta, în dezbaterea parlamentului.

Noile legi îşi propun să reducă abandonul şcolar şi universitar, dar şi analfabetismul funcţional. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat la rubrica Apel Matinal de la Radio România Actualităţi, că, în principal, este menţinută organizarea examenelor de admitere la liceu şi Bacalaureatul în forma pe care ministerul a propus-o, adăugând câteva precizări:

”…în esență, este vorba despre Evaluare Națională, așa cum o știm acum, la limba română și la matematică, plus o limbă maternă, unde este cazul, urmată de o potențială admitere la liceu numai pentru liceele unde există concurență. Pentru acele profiluri unde există concurență, ci și acolo vorbim doar despre 60% din locuri care se pot aloca prin acest concurs de admitere, restul de 40% alocându-se pe baza repartizării computerizate care se bazează pe notele de la Evaluarea Națională. Elevii și părinții trebuie să știe că aceste schimbări nu vor intra în vigoare imediat ce legea este aplicabilă, deci în niciun caz la anu sau peste 2 ani. Acei copii care intră clasa a 5-a în primul an școlar de după adoptarea legii vor da Evaluarea Națională și admiterea la liceu în noua formulă.

Mai concret, admiterea la liceu se aplică cel mai devreme începând cu anul 2027, iar examenul de bacalaureat fie 2028, fie 2029, în funcție de cât de repede finalizăm reforma curiculară.”

Ministrul Educaţiei- Ligia Deca