Connect with us

Evenimente

Liderii mai multor ţări l-au omagiat pe Fidel Castro

La Miami, oamenii au dansat, au aplaudat şi au bătut în oale şi tigăi de metal.

Published

on

Fostul preşedinte al Cubei, Fidel Castro a murit azi-noapte la Havana, la vârsta de 90 de ani. Decesul părintelui revoluţiei cubaneze, în onoarea căruia au fost declarate 9 zile de doliu naţional, a fost anunţat la televiziunea naţională de fratele său Raul, care i-a urmat la putere în 2006.  Preşedintele Raul Castro a spus că dorinţa fratelui său a fost să fie incinerat. O procesiune cu cenuşa fostului preşedinte cubanez va traversa ţara timp de patru zile, iar funeraliile vor avea loc pe 4 decembrie, la Santiago de Cuba.

Liderii mai multor ţări l-au omagiat pe Fidel Castro.

Ultimul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, a spus că el lasă o amprentă de neşters în istorie, iar actualul preşedinte rus, Vladimir Putin, susţine că liderul cubanez a fost sursă de inspiraţie pentru multe ţări.

Cuvinte de apreciere au fost trimise de preşedinţii Venezuelei, Ecuadorului şi Africii de Sud.

Preşedintele Franţei, François Hollande, a deplâns moartea unui personaj major, dar a pomenit şi de îngrijorările privind încălcarea drepturilor omului şi a salutat apropierea americano-cubaneză.

Corespondenţii de presă transmit că moartea liderului cubanez a fost primită în tăcere pe străzile din Havana, dar mulţi localnici au reacţionat cu tristeţe în programele de ştiri.

La Miami, însă, în Florida, unde trăiesc numeroşi exilaţi cubanezi, o mulţime de oameni s-au adunat sub steagurile Cubei, au dansat, au aplaudat şi au bătut în oale şi tigăi de metal.