DE ACTUALITATE

Limitări la angajare

Din 2017, PFA vor putea avea cel mult trei angajaţi.

De la mijlocul lunii ianuarie, persoanele fizice autorizate (PFA) şi întreprinderile individuale (II) vor avea limitări la angajare, astfel că cele dintâi vor putea angaja cel mult trei persoane, în timp ce II vor putea încadra în muncă până la opt salariaţi.

Prin urmare, o PFA care are în prezent mai mult de trei angajați va fi nevoită să concedieze, procedură care comportă însă anumite riscuri. În acelaşi timp, există și varianta radierii PFA şi reorganizarea afacerii în alte forme juridice, mai permisive din punct de vedere al angajărilor.

Limitarea numărului de angajaţi la trei persoane (în cazul PFA), respectiv opt persoane(în cazul II) este inclusă în Legea nr. 182/2016, un act normativ publicat pe 19 octombrie în Monitorul Oficial şi ale cărui prevederi se vor aplica în termen de 90 de zile de la apariţie, adică din 17 ianuarie 2017.

Prin urmare, data de 17 ianuarie va reprezenta momentul de la care va trebui respectată prevederea amintită, în condiţiile în care documentul nu stabileşte un termen ulterior de intrare în vigoare a acestei dispoziţii.

PFA poate desfășura activitățile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat și înregistrat în condițiile legii”, stipulează noua lege, astfel că PFA-uri existente care au mai mult de trei salariaţi sunt forțate să se conformeze.

%d blogeri au apreciat: