Connect with us

National

Lipsa medicamentelor generice (audio)

Medicamentul generic este produs după patentul tratamentului inovativ, are aceeaşi calitate şi efect terapeutic ca produsul original.

Published

on

Peste 3 mii de medicamente generice au dispărut de pe piaţă – atrage atenţia Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România. Reprezentanţii acesteia spun că se creează un paradox – pacienţii au la dispoziţie medicamente inovative cu un preţ mai mare, dar nu au acces la cele generice, adică la cele ieftine. Pacienţii români plătesc în ultimii ani din ce în ce mai mult pentru medicamente, şi din cauza taxelor – explică Simona Cocoş, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România:

Producătorii de medicamente generice solicită implementarea urgentă a unor măsuri care să asigure accesul pacienţilor la tratamente şi care să protejeze bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Ei cer ajustarea preţurilor cu rata inflaţiei – cel puţin pentru medicamentele care costă până în 50 de lei, şi alinierea taxei clawback la 15% pentru generice. Reporterul RRA Adriana Turea precizează că în România sunt de 6 ori mai puţine medicamente generice decât în Polonia. Medicamentul generic este produs după patentul tratamentului inovativ, are aceeaşi calitate şi efect terapeutic ca produsul original.