Connect with us

Fapt divers

Locul de veci al lui Platon, marele filosof al Greciei antice, a fost în sfârșit găsit

Published

on

Un papirus antic, ars în urma erupției vulcanului Vezuviu, a dezvăluit locul de veci al lui Platon, au anunțat oamenii de știință din Italia.

Graziano Ranocchia, filosof la Universitatea din Pisa, a folosit Inteligența Artificială pentru a descifra textul rămas pe o bucată arsă de papirus recuperată din Herculaneum, un oraș roman antic din apropiere de Pompeii, potrivit unui comunicat al Consiliului Național de Cercetare al Italiei.

La fel ca Pompeii, Herculaneum a fost distrus în anul 79 e.n. atunci când Vezuviu a erupt și a acoperit regiunea cu cenușă și curenți piroclastici.

Platon a murit la Atena în 348 sau 347 î.Hr.

Unul dintre manuscrisele carbonizate în urma erupției conține scrierile lui Philodemus din Gadara (care a trăit între 110 și 30 î.Hr.), un filosof epicurian care a studiat în Atena și mai apoi a trăit în Italia. Textul, cunoscut drept „Istoria Acadamiei”, descrie academia pe care Platon a fondat-o în cel de-al IV-lea secol î.Hr., dar și viața lui Platon, inclusiv locul de veci.

Istoricii știau deja că Platon, studentul lui Socrate, a fost îngropat la Academie, pe care generalul roman Sulla a distrus-o în 86 î.Hr. Însă, cercetătorii nu erau tocmai siguri unde era locul de veci al lui Platon, care a murit la Atena în 348 sau 347 î.Hr.

Unde a fost îngropat marele filosof Platon?

Din fericire, avansurile în tehnologie au permis oamenilor de știință să folosească o varietate de tehnici de ultimă generație, inclusiv imagistică optică cu UV și infraroșu, imagistică termală și tomografie pentru a citi papirusul antic, care face acum parte din colecția Bibliotecii Naționale din Napoli.

Cercetătorii au reușit să identifice 1.000 de cuvinte, sau aproximativ 30% din textul scris de Philodemus, potrivit LiveScience.

„Printre cele mai importante vești este că am citit că Platon a fost îngropat în grădina rezervată pentru el (o zonă privată pentru școala platonică) la Academia din Atena, în apropiere de așa-numitele Muze. Până acum s-a știut că a fost îngropat doar la Academie”, au transmis oamenii de știință.

Textul mai descrie că Platon a fost „vândut ca sclav” cândva între 404 și 399 î.Hr. (se credea până acum că asta s-a întâmplat în anul 387 î.Hr.).

sursa: descopera.ro