Connect with us

Fapt divers

Locul în care scoarța Pământului s-a răsturnat!

Published

on

În 2010, oamenii de știință au detectat unde seismice neobișnuite sub Granada, Spania, ceea ce a condus în cele din urmă la o descoperire surprinzătoare: scoarța terestră s-a răsturnat complet în timp ce era împinsă sub vecina sa.

Conform detaliilor dintr-un nou studiu publicat în revista The Seismic Record, echipa a descoperit că „placa Alboran”, care se întâlnește cu placa Eurasiană chiar la est de Strâmtoarea Gibraltar, „a fost răsturnată”.

Este prima dată când se descoperă că scoarța terestră s-a răsturnat, susțin cercetătorii. Și totul este cauzat de „silicații de magneziu hidratați” situați la aproximativ 595 de kilmetri sub suprafață, indicând că apa de la suprafața plăcii nu doar că a fost împinsă sub aceasta, ci a fost, de asemenea, pliată și trasă sub placă.

Cercetarea ar putea aduce lumină asupra modului în care aceste bucăți ale scoarței Pământului interacționează și despre modul în care se leagă de activitatea seismică de la suprafață, în plus față de faptul că ne oferă o senzație proaspătă de uimire pentru minunile geografice extraordinare ale planetei noastre.

Inițial, cercetătorii căutau cu totul altceva când au studiat un cutremur cu magnitudinea de 6,3 de sub Granada în aprilie 2010.

Cercetătorii au descoperit din întâmplare că scoarța terestră s-a răsturnat

„La început, nu ne-am propus să înțelegem mai bine mecanismele cutremurelor adânci, deoarece mai multe studii anterioare au analizat sursa în detaliu”, a declarat Daoyuan Sun, coautor și seismolog la University of Science and Technology of China.

„Intenția noastră era doar să conturăm formele undelor din curiozitate, deoarece există atât de multe de învățat din formele individuale ale undelor atunci când le analizezi atent”, a continuat el.

„La examinare, am observat aceste sosiri ciudate, inclusiv coda lungă și faza suplimentară”, a adăugat el, referindu-se la vibrațiile reziduale neobișnuit de lungi.

„O limită inferioară rezonabilă a vitezei de subducție”

Vibrațiile cu viteză redusă sunt în mod tradițional rezultatul trecerii undelor prin material topit sau lichid. Deoarece plăcile subduse poartă adesea apă la suprafața lor, ele oferă o explicație bună pentru aceste semnale.

„Având în vedere o vârstă relativ tânără a fundului mării în vestul Mediteranei, pentru ca placa să rămână rece, viteza de subducție trebuie să fie destul de mare, cum ar fi o viteză moderată de aproximativ 70 de milimetri pe an. Cu alte cuvinte, credem că studiul nostru ar putea oferi o limită inferioară rezonabilă a vitezei de subducție în această regiune”, a afirmat Sun, citat de Futurism.

sursa: descopera.ro

ULTIMA ORĂ

Sport5 ore ago

FC Voluntari – FC U Craiova 1948 și FC Botoșani – Dinamo deschid etapa a 6-a a Play-off-ului/Play-out-ului Superligii

Marți aduce două partide captivante în Superliga României, în deschiderea etapei a 6-a a Play-off-ului și Play-out-ului. În primul meci,...

National5 ore ago

Proiect de Lege: Elevii care promovează Bacalaureatul pot mări notele la o materie

Un proiect de lege depus la Senat aduce o veste bună pentru elevii care au promovat examenul de Bacalaureat. Conform...

Regional5 ore ago

Varianta de ocolire a municipiului Târgu-Jiu, VO 66B, deschisă circulației

Varianta de Ocolire a Municipiului Târgu-Jiu, VO 66B, s-a deschis, astăzi, 23 aprilie, între localitățile Romanești-Bălești-Bârsești. Acest tronson important de...

Regional5 ore ago

Ziua Forțelor Terestre, marcată la Băilești

Ziua Forțelor Terestre a fost marcată, astăzi, la Băilești, printr-o ceremonie militar-religioasă. Evenimentul a avut loc la Monumentul Eroilor. Ziua...

Regional6 ore ago

Craiova găzduiește Competiția Națională de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat

În perioada 24-26 aprilie, Craiova devine gazda prestigioasei Competiții Naționale de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat, Faza a...

Regional6 ore ago

Premieră la Teatrul Național „Marin Sorescu”: „Trilogia memoriei” de Arne Lygre, în regia lui Radu Afrim

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova se pregătește pentru o premieră de excepție: spectacolul „Trilogia memoriei” de Arne Lygre, regizat...

Regional7 ore ago

Starea drumurilor din Stațiunea Rânca, îmbunătățită de acțiunea drumarilor după ninsorile recente

Drumarii au intervenit prompt în Stațiunea Rânca, asigurând o circulație rutieră fără probleme în urma ninsorilor din ultimele zile. Utilizând...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON