Connect with us

International

Londra: Piatra Destinului, adusă din Scoția, pentru încoronarea regelui Charles al III-lea

Published

on

Piatra Destinului, un bloc de gresie, de 152 de kilograme, a plecat, vineri, în urma unei ceremonii la Castelul Edinburgh, din Scoţia, pentru prima oară, după un sfert de secol, către Abaţia Westminster, din Londra, relatează news.ro. Este piesa centrală de la încoronarea regelui Charles al III-lea, care va avea loc pe 6 mai 2023. Blocul de gresie este un simbol, adus din Scoţia, ca pradă de război, de Eduard I al Angliei, în secolul al XIV-lea.

În urma unei călătorii, cu măsuri de securitate importante, piatra urmează să fie aşezată sub scaunul regelui Eduard, un tron de stejar, înalt de doi metri, aflat în centrul încoronărilor, de peste 700 de ani.

Furată, pentru scurt timp, în 1950, de studenţi scoţieni, într-o aventură îndrăzneaţă, piatra a fost înapoiată, în mod simbolic, Scoţiei, în 1996, în plină ascensiune a sentimentelor separatiste. Cu excepţia încoronărilor, când este adusă la Londra, Piatra Destinului rămâne în Scoţia.

Potrivit legendei, piatra a fost adusă din Ţara Sfântă şi a fost depusă într-o mănăstire, la Scone, în Scoţia, în secolul a IX-lea, după care a fost folosită, timp de secole, la încoronarea regilor scoţieni.