Connect with us

Evenimente

Luna Albastră, eveniment astronomic deosebit

21 mai, începând cu ora 23:15!

Published

on

Pe 21 mai, începând cu 23:15 ora României, are loc fenomenul de Lună Albastră. Mai exact, Pământul se va afla între Soare și luna plină, iar aceasta din urmă va fi luminată într-o nuanță de albastru.

Luna și Marte vor putea fi observate pe cer începând cu seara zilei de 21 mai și până în dimineața zilei de 22 mai. Contrar denumirii, Luna nu va avea culoarea albastră, însă culoare roșie a planetei Marte va fi vizibilă.

Numele Luna albastră a fost folosit în ultima perioadă pentru a descrie două dintre cele două luni pline apărute într-o singură lună calendaristică. O definiţie mai veche spune că Luna Albastră reprezintă, de fapt, a treia lună plină dintre cele patru care pot apărea într-un singur anotimp.

Pe 22 mai, Pământul va trece între Marte şi Soare, Acest fenomen este denumit de astronomi „Opoziţia lui Marte”, deoarece Marte se va afla în opoziţie faţă de Soare. Din acest motiv, planeta va fi vizibilă la apus. În acelaşi timp, la apus va fi vizibilă luna plină. Din acest motiv, Marte poate fi observată în apropierea Lunii.

Există diferite teorii și cu privire la faptul că această Lună plină rară este numită „albastră” („blue”). Una dintre aceste teorii susține că termenul „blue” provine din cuvântul arhaic „belewe” care înseamnă „a trăda”. Din acest motiv, pe vremuri, oamenii credeau că Luna, după care își coordonau activitățile agricole, îi trădează apărând plină în mod neașteptat, în afara periodicității calendaristice obișnuite.

Luna albastră poate fi văzută albastră în ocazii extrem de rare, explică NASA. Pentru a vedea o Lună cu adevărat albastră este însă nevoie de erupția puternică a unui vulcan aici pe Pământ. Acest lucru s-a întâmplat, de exemplu, în anul 1883, când oamenii vedeau Luna albastră în fiecare noapte după erupția vulcanului indonezian Krakatau cu forța unei bombe nucleare de 100 de megatone. Norii de cenușă scuipați de vulcan au urcat până la limita superioară a atmosferei terestre, iar Luna a devenit „albastră” din cauza faptului că cenușa vulcanică juca rolul unui filtru pentru cei care se uitau pe cer.

Luna s-a văzut albastră și în anul 1980, după erupția vulcanului Mount St Helens din Washington (SUA), sau în 1982, după erupția vulcanului El Chichón din Mexic, precum și în 1991 după erupția vulcanului Pinatubo din Filipine. Aceeași iluzie a Lunii albastre poate apărea și după puternice incendii de pădure.

Luna albastră și în anul 1980, după erupția vulcanului Mount St Helens din Washington (SUA), sau în 1982, după erupția vulcanului El Chichón din Mexic, precum și în 1991 după erupția vulcanului Pinatubo din Filipine. Aceeași iluzie a Lunii albastre poate apărea și după puternice incendii de pădure.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: libertatea.ro