Connect with us

Alegeri 2024

MAI/Alegeri 9 iunie: 722 sesizări de posibile încălcări ale legii, până la ora 17.00

Published

on

Comisar-șef de poliție, Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne:

”Până la acest moment, au fost primite 722 de sesizări, referitoare la posibile încălcări ale legii: 273 nu s-au confirmat, iar 86 sunt în curs de verificare. În urma sesizărilor, au fost aplicate 226 de sancțiuni contravenționale: 112 avertismente și 114 amenzi, în valoare de peste 126.000 de lei. Polițiștii efectuează cercetări cu privire la săvârșirea a 165 de posibile infracțiuni, de la începerea procesului de vot.

În Craiova, județul Dolj, polițiștii au fost sesizați, prin intermediul numărului unic de urgențe 112, cu privire la faptul că un observator al unei formațiuni politice a fost lovit de reprezentanți ai altei formațiuni politice, pe o stradă din localitate, pe fondul unei discuții contradictorii spontane. A fost întocmit dosar penal pentru lovire sau alte violențe. (…) Referitor la imaginile difuzate în spațiul public, în care apare un polițist din Dolj, menționez că, la nivelul IPJ Dolj, a fost dispusă efectuarea de verificări de urgență. În urma verificărilor, polițistul a fost înlocuit din serviciu și a fost sesizat Parchetul, pentru săvârșirea infracțiunilor de fraudă la vot, complicitate la fraudă la vot și abuz în serviciu.

În contextul desfășurării procesului electoral, au fost înregistrate 27 de cazuri medicale, în 17 dintre situații fiind nevoie de transport la spital.

Angajații MAI vor verifica în continuare cu maximă atenție toate sesizările privind producerea unor incidente electorale.

Vă reamintesc că, pentru a veni în sprijinul alegătorilor, care nu dețin documente de identitate valabile, structurile de evidență a persoanelor, din întreaga țară, au program cu publicul inclusiv astăzi. Până la această oră, au fost eliberate acte de identitate pentru 13.612 persoane.

În ceea ce privește persoanele aflate în centrele de rețineri și arest preventiv ale unităților de poliție, Inspectoratul General al Poliției Române a dispus măsurile necesare, pentru a permite exercitarea dreptului de vot de către cei care îndeplinesc condițiile legale. Până la acest moment, 528 dintre persoanele reținute sau arestate preventiv, care și-au anunțat intenția de a vota, și-au exercitat dreptul de vot.

Următoarea declarație de presă cu cele mai recente informații, privind misiunile MAI, în contextul alegerilor, este programată pentru ora 20.00”.