Connect with us

International

Mai mulți cetățeni români au fost repatriați din Turcia. Printre ei a fost și o mamă cu două fetițe de 3 și 5 ani

Published

on

Marți seară au fost repatriaţi din Turcia alţi 13 cetăţeni români, cu o aeronavă a Forțelor Aeriene. Printre ei s-a aflat și o mamă cu 2 fetițe, de 3 și 5 ani.

În zona distrusă de cutremur mai este un grup de studenți români, care urmează să fie aduși în țară. Însă aceștia nu pot ajunge la aeroport din cauza infrastructurii distruse.

O aeronavă C-27 Spartan a aterizat la Otopeni având la bord 13 români și 2 cetățeni din Republica Moldova. Printre ei a fost și o mamă cu 2 fetițe, cu vârstele de 3, respectiv 5 ani. Soțul femeii, cetăţean turc, a rămas în zona distrusă de cutremur.

În avion au fost şi 9 studenți, plecați din țară prin programul ERASMUS, împreună cu profesorul care îi însoțea. În momentul seismului aceștia erau cazați la un hotel din Kahraman-maraş, zona cea mai afectată de cutremur. Ei au fost preluați de o echipă de salvare și transportați în siguranță pe aeroportul Adana, de unde au ajuns în România.

Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Toată lumea este într-o stare mulțumitoare, totuși sunt epuizați. Acest zbor a fost foarte complicat. Vorbim de persoane care au fost din păcate expuse în mod direct cutremului și nemijlocit față de grupul anterior. Un prim grup pleacă la Gara de Nord, un al doilea grup pleacă la Otopeni. Sunt și doi cetățeni din R. Moldova, care vor pleca prin mijloace proprii în această noapte la Chișinău.”

Aeronava ar fi trebuit să ajungă în România în cursul dimineții de marți, conform autorităților. Însă, a decolat cu 12 ore mai târziu. Şi asta pentru că mama cu cele 2 fetițe au ajuns foarte greu la aeroport, din cauza infrastructurii distruse.

Acesta a fost al doilea zbor umanitar al Forțelor Române, după cel de luni seară, când au fost repatriați 8 români și 2 cetățeni polonezi.

Ministerul de Externe le recomandă românilor aflați în zonele afectate de cutremur să consulte doar surse oficiale despre evoluția situației, și să respecte îndrumările autorităților turce. Toți care vor să ceară sprijin consular se pot adresa Ambasadei României la Ankara.

Radu Filip, purtător cuvânt al MAE: „Până acum nu există cetățeni români victime ale cutremurului. Sunt cetățeni români care doresc să rămână pe teritoriul Turciei, sunt alții care doresc să revină în țară, care au avut nevoie de sprijin și indicații pentru a ajunge la un aeroport sau pentru a cunoaște modalitatea prin care pot reveni în România.”

Reprezentanții Ambasadei din România încearcă acum să găsească o soluție să aducă în țară și un alt grup format din 7 studenți. Ei se află în Malatya, zonă puternic afectată de seisme, dar nu se pot deplasa spre Aeroportul din Adana din cauza drumurilor distruse.

sursa: stirileprotv.ro

%d blogeri au apreciat: