Connect with us

National

Maia Morgenstern va fi vocea Monicăi Lovinescu în spectacolul de teatru radiofonic “Între câine și lup”, regizat de Ilinca Stihi

Published

on

Au început repetițiile pentru monodrama “Între câine și lup”, un spectacol de teatru radiofonic în care vocea Monicăi Lovinescu va fi întruchipată sonor de Maia Morgenstern. Spectacolul face parte din amplul proiect editorial dedicat de Radio România Cultural “Centenarului Monica Lovinescu” și va avea premiera pe 18 noiembrie.

Scenariul și regia sunt semnate de regizoarea multipremiată internațional Ilinca Stihi. Textul original este inspirat de viața și opera Monicăi Lovinescu, cu inserții din materiale documentare din arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

Scenariul dezvoltă momentul atentatului asupra vieții Monicăi Lovinescu și are aspectul unui thriller în care vom descoperi personajul Monica Lovinescu într-o dimensiune profund umană, aflat într-o stare precară, de teamă și profund rănită, care se va confrunta cu proprii demoni și cu propria misiune, aflată permanent sub lupa malefică a Securității.

„Ceea ce mi-am propus este să trec dincolo de efigie, dincolo de ceea ce ne-a rămas tuturor întipărit că este Monica Lovinescu, să ajung la omul Monica Lovinescu. Ceea ce noi căutăm în această producție este să oferim publicului un personaj cu care să se poată identifica și pe care să-l poată iubi și altfel, în mai multe nuanțe decât poți iubi un model. “(Ilinca Stihi)

Actrița Maia Morgenstern a primit cu emoție această provocare, mai ales că vocea sa este întrucâtva asemănătoare cu cea a Monicăi Lovinescu, atât la propriu cât și la figurat, dată fiind natura sa de luptătoare:

“Este o mare responsabilitate. Pentru că atunci când interpretezi un personaj ficțional, îți pui întotdeauna problema de a căuta adevărul. Dar când adevărul pur se află în fața ta, cum ajungi până acolo? Lucrul în sine a început să fie extrem de interesant, extrem de dificil cu Ilinca Stihi, extrem de solicitant. Și cred că așa trebuie să fie. Vibrația, tonul, respirația, intenția, emoția, toate acestea trebuie să formeze un tot. De aceea mi se pare atât de greu, de frumos, de incitant, de solicitant.” (Maia Morgenstern)

Vocii Monicăi Lovinescu i se va opune cea a Securității amenințătoare și omniprezente, ea fiindu-i distribuită în spectacol lui Zoltan Octavian Butuc.

„M-am bucurat să observ, citind foarte mult din consemnările Securității, că o admirau foarte mult, o respectau foarte mult. Sunt cuvinte laudative spuse cumva cu teamă. Deci forța acestei femei a răzbătut, a iradiat prin securitatea românească și eu cred că este cea mai mare victorie a ei, faptul că i-a determinat să le fie și lor frică”. (Ilinca Stihi)

Spectacolul, produs de Teatrul Național Radiofonic, va avea premiera pe 18 noiembrie, la Radio România Cultural.

Din distribuție mai fac parte: Voicu Hetel, Ionuț Kivu, Alex Moustache, Adrian Nour, Robert Radoveneanu, Daniel Tudorică, Alexandru Voicu, Antal Omar. Muzica originală: Dan Handrabur. Sound design: Tom Brânduş.

sursa: www.radioromaniacultural.ro

%d