Connect with us

Evenimente

Mâine este zi de reflecţie înainte de scrutinul parlamentar

Românii îi vor alege, duminică, pe cei 466 de senatori şi deputaţi.

Published

on

Românii îi vor alege, duminică, pe cei 466 de senatori şi deputaţi. S-au înscris în cursă 6500 de candidaţi. Pe teritoriul României, votul va începe la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00. Autorităţile susţin că au luat măsuri pentru desfăşurarea în bune condiţii a procesului electoral. Astfel, sistemul informatic de monitorizare a alegerilor va transmite automat la poliţie orice semnalare de vot multiplu.

Numărarea voturilor va fi înregistrată video, iar procesele verbale vor fi completate electronic şi publicate automat.

Pentru românii din diaspora s-au organizat mai multe secţii de vot şi pentru prima oară se foloseşte votul prin corespondenţă.

Potrivit legii, doar plicurile cu buletinele de vot care au ajuns la Biroul Electoral de Circumscripţie până ieri vor fi luate în considerare şi vor fi desigilate duminică, după închiderea urnelor. Cele mai multe au sosit din Spania, Germania, Marea Britanie, Franţa şi Republica Moldova, precizează Poşta Română. Mulţi români din străinătate se vor întoarce acasă în preajma alegerilor parlamentare. Potrivit operatorilor de turism, cei mai mulţi vor veni din Germania, Olanda, Franţa, Marea Britanie şi Danemarca.

Autorităţile au organizat pe teritoriul ţării 1.254 de secţii de votare şi 417 în străinătate. Puteţi vota pe 11 decembrie dacă aveţi cetăţenie romană şi aţi împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor. Sunt constituite 43 de circumscripţii electorale – 41 de judeţe, Bucureşti şi diaspora. Dreptul de vot se exercită doar în judeţul în care aveţi domiciliul sau reședinţa.

Peste 24.000 de poliţişti vor fi angrenaţi la nivel naţional, duminică, suplimentar faţă de dispozitivul curent, pentru buna desfăşurare a alegerilor parlamentare. Potrivit unui comunicat, aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al poliţiştilor. De asemenea, Poliţia Română va desfăşura activităţi în vederea gestionării posibilelor incidente cu caracter electoral.

Politiştii reamintesc faptul ca orice încălcare a legii electorale poate fi sesizată la 112.

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON