Connect with us

Fapt divers

Mănânci semințele de lubeniță?

Beneficii în privința sănătății

Published

on

Semințele de pepene verde trec neobservate, dar potențialul lor este enorm. Sunt consumate, de obicei, semințele de floarea-soarelui și cele de dovleac, dar cine nu consumă semințe de pepene verde trebuie să știe că risipește o importantă sursă de fibre, minerale, proteine și grăsimi, relatează cotidianul spaniol El Pais. Ca și în cazul semintelor de floarea-soarelui ori de dovleac, principalul element component al cojilor semințelor de pepene verde este fibra, iar sămânța din interior se evidențiază prin abundența de substanțe nutritive, afirmă Cristina Lafuente Gómez, dietetician și nutritionist în cadrul clinicii Alimmenta.

Potrivit acesteia, în cazul semințelor de pepene verde, cantitatea de magneziu (515 mg / 100 g) și de oligoelemente precum zincul (10,2 mg/100 g) și manganul (1,6 mg/100 g) este deosebit de relevantă. În plus, este de remarcat aportul de proteine (28,3 g /100 g) și de grăsimi (47,4 g/100 g), mai ales polinesaturate (28,1 g/100 g).

Ce beneficii sunt în privința sănătății?

Consumul de seminte de pepene verde este o bună modalitate de a mări cantitatea de proteine vegetale din dieta noastră. Aceasta ajută la menținerea masei musculare, pe lângă faptul că aduce grăsimi sănătoase care au capacitatea de a regla valorile colesterolului din sânge, subliniază expertul.

Potrivit datelor Departamentului Agriculturii din SUA, semințele de pepene verde constituie o sursă importantă de minerale precum magneziul, dat fiind faptul că o cană (108 grame) conține 556 miligrame de magneziu. Acesta este foarte bun pentru sportivi, în sprijinul contracției musculare, iar zincul contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, explica Cristina Lafuente Gómez.

Specialistul menționează însă și un inconvenient, în sensul că semințele de pepene verde se digeră greu. De aceea, ar trebui să se consume o mână de semințe pe săptămână. Pentru a se evita tulburările gastrice, nutriționistul mai recomandă ca semințele de pepene verde să fie consumate după ce sunt uscate în cuptor și mărunțite. Dacă sunt decojite, se pierde aportul de fibre, pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le recomandă pentru o funcție intestinală corectă.

Rețeta pe bază de semințe de pepene verde – pentru 4 persoane

60 g rucola

400 g pepene verde (pulpă)

o lingură de semințe de pepene verde prăjite și mărunțite

40 g brânză feta

o lingură de busuioc

3 linguri de ulei de măsline virgin extra

o lingură de cremă de oțet balsamic

un vârf de sare

Mod de preparare: Se taie pepenele și se scot semințele, care se spală. Apoi, semințele se țin la înmuiat în apă sărată timp de două ore, după care se scot și se îndepărtează apa de pe ele cu o hârtie absorbantă. Se pun pe o tava unsă cu ulei de măsline, astfel încât să se formeze un singur strat de semințe. Se pune tava în cuptor, încălzit în prealabil, la 165 grade Celsius.

După 40 de minute se mărește temperatura până la 175 grade Celsius, iar după alte 15 minute se scoate tava din cuptor. Semințele se lasă să se răcească pe o hârtie absorbantă. Se amestecă frunzele de rucola cu bucatele de pepene verde și cu brânza feta. Se adaugă semințele tăiate mărunt, se pune ulei de măsline virgin și, la sfârșit, crema balsamică.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv.ro