Connect with us

Evenimente

Maraton teatral, unic în lume: Ziua Hektomeron, la Teatrul Național din Craiova

Published

on

Mâine, 21 iunie 2021, începând cu ora 19.00, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, se va desfășura probabil cel mai lung spectacol de teatru din istorie: ZIUA HEKTOMERON. Data nu a fost aleasă întâmplător, căci pe 21 iunie este solstițiul de vară, cea mai lungă zi din an, numită și Ziua Soarelui.

Inspirat din Decameronul lui Giovanni Boccaccio, proiectul HEKTOMERON a început la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, iar, timp de 100 de zile, pe website-ul www.hektomeron.com a fost difuzat, în regim de livestreaming, din Sala Studio a teatrului, câte un episod al Hektomeronului. 

Fiecare episod a însemnat, de fapt, câte o poveste a Decameronului, transpusă scenic. La acest proiect au lucrat, alături de cei 31 de actori ai Naționalului craiovean, 100 de regizori din tot atâtea țări, fiecare tratând într-o manieră unică universul lui Boccaccio, într-un maraton artistic, ce reprezintă o radiografie a lumii contemporane, un manifest ca și un credo artistic – lumea este suma identităților și acțiunilor noastre. Un proiect născut din dorința de a ieși dintre zidurile ridicate de virusul, care a condamnat la recluziune forțată întreaga lume.

Fiind transmise online, episoadele Hektomeron au fost văzute de publicul din întreaga lume, statisticile arătând că au avut loc vizionări ale proiectului din peste 160 de țări.

Luni, 21 iunie 2021, vor fi prezentate publicului toate aceste episoade, într-un maraton teatral, unic în lume. Astfel, publicul va putea să urmărească, direct din Sala Mare „Amza Pellea” a teatrului, toate cele 100 de episoade ale Hektomeronului. Mai mult decât atât, cei care vor fi în sală nu vor vedea doar un spectacol de teatru, ci un „spectacol al spectacolului”, deoarece pe scenă se vor afla, la vedere, toate componentele artistice și tehnice care vor face posibilă transmisia celor 100 de performance-uri în întreaga lume, de la camere de luat vederi, mixer de sunet, consolă de lumini  până la elemente de recuzită, staff tehnic, echipa de producție. Cei care vor intra în Sala „Amza Pellea” a teatrului se vor simți ca și când ar fi intrat pe un platou de filmare.

Puse cap la cap, toate cele 100 de episoade ale Hektomeronului însumează 25 de ore și 30 de minute de spectacol, ceea ce face ca HEKTOMERON să devină, probabil, cel mai lung spectacol de teatru din istorie.

Spectatorii vor putea urmări acest uriaș eveniment direct din Sala Mare a teatrului, iar intrarea la eveniment va fi liberă, în limita locurilor disponibile. Totodată, pe esplanada din fața teatrului, vor fi montate două ecrane imense, pe care se vor putea urmări, în timp real, performance-urile desfășurate în sală, iar spectatorii, care nu vor putea veni la Craiova, vor avea posibilitatea de a urmări acest maraton direct în website-ul evenimentului, www.hektomeron.com.

HEKTOMERON se va încheia marți, 22 iunie 2021, la ora 20.30, cu performance-ul lui Marius Manole (singurul actor invitat din afara trupei), care va prezenta povestea 10 din ziua 10 a Decameronului, în regia lui Radu Afrim.

HEKTOMERON este un proiect teatral aflat sub Înaltul patronaj ITI – Institutul Internațional de Teatru.

%d blogeri au apreciat: