Connect with us

Evenimente

Marcel Ciolacu și-a prezentat programul de guvernare, în fața Parlamentului: ”Vă promit, astăzi, că România va fi a tuturor românilor”

Published

on

”O viziune pentru națiune înseamnă să nu uiți poporul pentru care lucrezi și pentru care servești. Întreaga lume e zguduită de probleme, vremurile idilice în Europa și în lume a trecut. Azi vorbim de o luptă crâncenă a valorilor. Extremismul pune democrația sub presiune, iar regimurile totalitare invadează vecinii. Tensiunile sociale cresc și am văzut cum diferite categorii sociale au coborât în stradă. Sunt multe responsabilități și sunt grele, dar a fugi de responsabilitate nu e o opțiune pentru mine. Fuga nu e în ADN-ul PSD.

Îmi asum un program și o echipă cu care să depășim provocările. Vin dintr-un partid care și-a asumat cele mai grele provocări: tranziția grea și aderarea la UE.

Sunt hotărât să înfrunt problemele direct. Nu voi da niciun pas înapoi. Nu sunt perfect sau fără frică de Dumnezeu sau fără de păcat. Sunt om. Nu mi-e frică de greutăți și, ca premier, voi face tot ca niciunui român să nu-i mai fie frică de ziua de mâine, de educația și sănătatea celor dragi.

Valorile noastre puternice sunt legate de familie și tradiție și am multă credință. Credința mea e în Dumnezeu și în România. Trebuie doar ca și noi, românii, să credem în viitorul țării.

România reală nu e pe rețelele de socializare, ci a celor care muncesc din greu zi de zi. România pe care trebuie să o construim e cea în care ești tratat cu respect când îți plătești taxele, când poți să mergi pe autostradă de la București la Iași, în care mergi cu încredere într-un spital de stat, în care știi că copilul tău face educație la școală, nu doar la meditații.

În anul 2023, profesorii nu trebuie să-și strige nevoile și disperarea pe străzi. Din anii 90, acest stat nu și-a onorat contractul social. Suntem aici din cauza greșelilor de 30 de ani. Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine. Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis, iar cea mai mare garanție e că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii, pentru a găsi soluțiile corecte împreună cu profesorii. Acets guvern e gata să facă dreptate dascălilor. Acesta e angajamentul meu ferm. Nu e vorba doar de bani. Specialiștii trebuie să găsească un sistem prin care salariile să reflecte în mod corect performanța. România nu trebuie să aibă licee în care niciun elev nu ia Bac-ul, nu trebuie să aibă profesori care iau 2 și 3 la titularizare. Primul pas va fi ca salariul debutantului să pornească de la salariul mediu brut pe economie. Orice viziune pentru națiune se construiește doar punând educația pe primul loc.

A venit timpul ca România să fie o țară mai puternică și mai unită. Trebuie să avem instituții puternice. Guvernarea trebuie să fie pentru toți românii. Nu poți să ai o guvernare bună dacă împarți România în două. Suntem aici pentru a pune oamenii înaintea politicii și nu avem dreptul să pierdem timpul cu propriile noastre drame politice atunci când oamenii suferă. Am format această mare coaliție pentru stabilitatea României, în vremurile cele mai grele.

Mă angajez ca, pentru binele României ,să stabilesc parteneriate reale cu mediul privat, societatea civilă, mediul academic. Stă în puterea noastră să astupăm prăpastia uriașă de încredere, care este astăzi între clasa politică și cetățeni și vom reuși asta dacă începem cu reducerea cheltuielor. Trebuie să reducem risipa și acest Guvern trebuie să-și asume cu mult curaj legea cumulului pensiei cu salariul la stat. E nedrept ca aparatul de stat să fie înțesat cu speciali.

Așa cum trebuie să facem o dată pentru totdeauna reforma pensiilor speciale. Nu mai putem avea două categorii de cetățeni: unii normali și unii speciali. Susțin cu tărie eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. E singura soluție pentru a avea legitimitate pentru a tăia apoi toate pensiile speciale.

Această guvernare va fi pentru reformă și economie.

Vom lucra în strânsă legătură cu BNR, pentru a reduce inflația la o cifră. Vom reduce prețurile și vom lovi fără milă în cei care cred că se poate face speculă.

Vom demara discuțiile cu sindicatele și patronatele, pentru creșterea consistentă a salariului minim, pentru ca, la finalul mandatului acestui Guvern, orice salariat să câștige 500 de euro, iar cel târziu în 2025 salariul mediu să fie 1000 de euro.

Creșterea pensiilor va fi pentru mine literă de lege. Voi fi dușmanul de moarte a tuturor celor care vor mai îndrăzni să spună că părinții noștri, după o viață de muncă, sunt asistați social sau că pensia este pomană.

Patriotismul economic va transforma economia din economie de consum din import în economie bazată pe producție.

Fondurile europene trebuie să fie motorul acestei economii. Vă propun și două industrii strategii: industria alimentară și a materialelor de construcție vor beneficia de cele mai ample scheme din istorie.

Viitorul nostru depinde de cum îi vom convinge pe români să nu mai plece peste hotare, pentru un trai mai bun. De aceea trebuie să continuăm să creștem salariile și să îmbunătățim serviciile.

Vă promit, astăzi, că România va fi a tuturor românilor. Abia asta este țara pe care eu vreau să ne-o luăm înapoi.

În politica externă să proiectăm imaginea unei țări puternice și unite. Voi căuta să colaborez instituțional cu toți cei care au reprezentarea externă a României.

România poate să devină centrul european și al NATO, pe flancul estic în domeniul industriei de apărare.

Statele Unite și ceilalți parteneri vor fi tot mai prezenți în România. Componenta economică va deveni cea mai importantă în politica noastră.

Aderarea României la spațiul Schengen și relansarea integrării în zona Euro reprezintă obiective pentru care să depășim luptele politice. Nu dau termene.

Vom debloca cererea de plată 2 din PNRR, vom finaliza cererea de plată 3.

Nu voi accepta ca fermierii români să fie tratați incorect în UE.

Statul român își va reafirma rolul de protector al românilor, oriunde se află, și invit diaspora să se alăture proiectului nostru de renaștere a demnității naționale.

România va susține cu toată forța parcursul de aderare a Republicii Moldova la UE. Vom continua să asigurăm  toate resursele necesare pentru a rezista în fața presiunilor rusești.

România își va menține poziția față de invazia ilegală, declanșată de regimul criminal al lui Vladimir Putin. Vom deveni un actor și mai activ la nivelul organizațiilor internaționale și vom căuta să devenim un pilon central în procesul de reconstrucție a Ucrainei.

Voi fi dușmanul oricărui politician, care va alege să murdărească România, să trateze cu dispreț seniorii țării, care va considera că România nu poate să ofere un viitor copiilor săi.

Avem nevoie de stabilitate și de lideri asumați. Locul României e în UE și în NATO. DIn 2004, suntem protejați de cea mai mare alianță din lume. Dacă alți lideri au altă alternativă de a dezvolta România, îi invit să facă un pas în față, să le spună românilor care sunt soluțiile lor. Prin minciuni nu poți să dezvolți o țară”.

Sursa: g4media

ULTIMA ORĂ

Sport13 ore ago

Confruntare crucială în play-out-ul SuperLigii: FC Botoșani – FCU 1948

În runda a patra a play-out-ului SuperLigii, FC Botoșani și FCU 1948 se vor întâlni duminică, 14 aprilie, de la...

Sport13 ore ago

Victorie pentru Farul Constanța, în fața Universității Craiova

Într-un meci plin de emoție, echipa lui Gică Hagi, Farul Constanța, a reușit să obțină o victorie impresionantă împotriva Universității...

Regional13 ore ago

Dolj: De luni, încep simulările

8970 de elevi din județul Dolj sunt așteptați să participe în perioada 15-17 aprilie 2024 la simulările județene ale Evaluării...

bench reflecting in water bench reflecting in water
International14 ore ago

Inundații catastrofale în Rusia și Kazahstan: Evacuare de urgență în orașul Orenburg din regiunea Uralilor

Autorităţile ruse au ordonat evacuarea de urgenţă a locuitorilor oraşului Orenburg din regiunea munţilor Urali, după inundaţiile istorice din mai...

National14 ore ago

Ministrul Energiei subliniază nevoia de investiții în capacități de stocare pentru a susține revoluția verde din România

România se află în mijlocul unei revoluţii verzi şi sunt pregătite o mulţime de linii de finanţare pentru investiţii în...

skyscrapers with reflecting walls in modern megapolis skyscrapers with reflecting walls in modern megapolis
International14 ore ago

Comisia Europeană propune prelungirea măsurilor de ajutor de stat în contextul crizei din Ucraina

Comisia Europeană a trimis statelor membre propunerea de prelungire a măsurilor privind ajutorul de stat, după ce ele fuseseră aprobate...

crop doctor with stethoscope in hospital crop doctor with stethoscope in hospital
National14 ore ago

Creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă în România: Aproape 800 de noi cazuri înregistrate săptămâna trecută

Aproape 800 de cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate, săptămâna trecută, în România – arată datele comunicate de Institutul...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON