Connect with us

International

Marea Britanie așteaptă un răspuns în privința amânării Brexitului (audio)

Premierul Boris Johnson vrea să se asigure că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană.

Published

on

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat, ieri, într-o declaraţie televizată, că solicită Parlamentului să aprobe organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie, în cadrul eforturilor sale de a se asigura că Marea Britanie iese din Uniunea Europeană, relatează Reuters şi AFP.

„Consider că Brexitul poate fi pus în aplicare dacă punem problema corect cu parlamentul. Dacă (legislatorii) vor realmente mai mult timp pentru a studia acest acord excelent, pot dispune de acest timp, dar trebuie să accepte alegeri legislative pe 12 decembrie”, a declarat Johnson, subliniind că „acesta este drumul înainte”.

Parlamentul britanic a refuzat până acum să aprobe un acord de „divorţ” încheiat între guvern şi UE, ceea ce a determinat de altfel, în vară, demisia executivului condus de Theresa May. Un amendament adoptat la sfârşitul săptămânii trecute de legislativul de la Londra l-a obligat pe Boris Johnson să trimită UE o scrisoare în care să ceară o extindere cu trei luni a termenului de retragere. Johnson – devenit premier cu promisiunea de a scoate Marea Britanie din UE la 31 octombrie, cu sau fără un acord – a ataşat însă la această cerere o altă scrisoare în care punctează că el nu doreşte, de fapt, prelungirea termenului.

„Mă tem că, din câte se pare, prietenii noştri din UE vor răspunde la solicitarea parlamentului de a amâna Brexitul cu o prelungire a termenului, ceea ce eu chiar nu doresc deloc”, a subliniat Johnson, ieri, la BBC, potrivit Agerpres.

Marea Britanie așteaptă astăzi un răspuns din partea Bruxelles-ului în privința amânãrii Brexitului. Boris Johnson a declarat cã se așteaptă ca liderii europeni să accepte solicitarea Londrei. Dan Vasiliu transmite din Londra:

Dan Vasiliu