Connect with us

International

Marea Britanie va părăsi oficial Uniunea Europeană în această noapte

Published

on

Marea Britanie va părăsi oficial Uniunea Europeană, în această noapte, la ora 1:00, ora României, după 47 de ani de la aderare. Este prima ţară care părăseşte Uniunea şi plecarea nu se va face simţită imediat după, pentru că Londra va continua să aplice regulile europene într-o perioadă de tranziţie, ce va dura până la 31 decembrie 2020. În această zi istorică, liderii principalelor instituţii europene au promis, la Bruxelles, într-o conferinţă de presă comună, că vor continua să fie buni prieteni şi vecini cu britanicii, dar Uniunea îşi va apăra interesele, lista de priorități, în frunte cu lupta împotriva schimbărilor climatice și agenda digitală, consolidarea economiei și a valorilor proiectului european.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și-a început intervenția citându-l pe Jean Monnet, unul dintre părinții fondatori ai Uniunii:
„Nu sunt optimistă, nu sunt pesimistă, sunt hotărâtă. Experiența ne învață că forța nu stă în izolare, ci în puterea de a fi uniți. Şi, da, luni vom deschide o nouă pagină a istoriei noastre. Comisia va prezenta propunerile sale pentru negociere. Ne dorim cel mai bun parteneriat posibil cu Regatul Unit, însă este foarte clar că de acum va fi o diferență între noi. Să aparțin Uniunii Europene, contează”.
Președintele Parlamentului European, David Sassoli și-a exprimat hotărârea de a da startul Conferinței privind viitorul Europei, pe 9 mai, de Ziua Europei. Va fi o largă dezbatere, întinsă pe doi ani, perioadă în care reprezentanții instituțiilor europene vor lucra direct și deschis cu cetățenii, cu societatea civilă, cu mediul universitar, cu tinerii, fără niciun fel de constrângere birocratică. Rezultatele acestei mari dezbateri vor avea puterea de a schimba legislația europeană și organizarea Uniunii, a asigurat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

România regretă decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană după 47 de ani, dar speră că Regatul Unit va rămâne un partener apropiat şi un aliat de încredere – a declarat preşedintele, Klaus Iohannis.  Şeful statului mai spune că în procesul de negociere a retragerii Marii Britanii din Uniune a urmărit protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români care locuiesc, muncesc şi studiază în Regatul Unit. Astfel, aceştia vor putea continua şi după Brexit să îşi exercite drepturile dobândite.