Connect with us

Evenimente

Marin Sorescu, omagiat la Teatrul National din Craiova

Omagiere cum se cuvine: cu un spectacol de teatru si cu o lansare de carte.

Published

on

În 2016 se împlinesc 80 de ani de la nașterea scriitorului Marin Sorescu (n. 29 februarie 1936), respectiv 20 de ani de la trecerea sa în eternitate (8 decembrie 1996). Cu acest prilej, Teatrul Național din Craiova, care-i poartă numele, va organiza o serie de manifestări culturale în care va fi evocată figura unuia dintre creatorii de prim rang ai generației sale, în repetate rânduri propus la Premiul Nobel pentru literatură.

Astfel, duminică, 28 februarie, de la ora 18,30, la sala „Amza Pellea” va fi prezentat spectacolul „Profet în țara lui”, regia Alina Hiristea, un performance de poezie și muzică pe texte de Marin Sorescu. La el vor lua parte cunoscuți actori ai Naționalului craiovean, Ilie Gheorghe, Tudor Gheorghe, Emil Boroghină, Ion Colan, dar și studenții anului II al Departamentului de Arte al Facultății de Litere (Universitatea din Craiova), Corul „Allegro” și orchestra de cameră a Liceului de Artă „Marin Sorescu” (îndrumător, prof. Florin Zamfir). Elevi ai Liceului de Artă vor interpreta de asemenea din poezia soresciană (îndrumător, prof. Angela Cristea).

Luni, 29 februarie,  la sala „Ia te uită!” a teatrului, de la ora 16,00, va fi lansat volumul „Marin Sorescu. Singur printre canonici”, de Cosmin Borza, monografie critică apărută în 2015 la Editura Art, considerată cea mai profesionistă lucrare dedicată operei și vieții scriitorului. Totodată va fi vernisată o expoziție de pictură dedicată scriitorului de elevi ai Liceului de Artă (îndrumător, prof. Monica Dincă).

Scriitorul Nicolae Coande va prezenta evenimentul. Publicul craiovean este invitat să participe la toate aceste manifestări. Intrarea este liberă.