Connect with us

National

Medicamente noi pe lista compensatelor

Nouă medicamente noi vor intra pe lista celor compensate şi gratuite.

Published

on

Nouă medicamente noi urmează să intre pe lista celor compensate şi gratuite în perioada următoare. Cinci dintre ele vor fi pentru cei infectaţi cu HIV, iar restul pentru tratamentul cancerului renal, al diabetului, psoriazisului şi bolilor cardiovasculare. Autorităţile dau asigurări că până la sfârşitul lunii viitoare substanţele noi vor putea fi deja prescrise bolnavilor. Deocamdată însă, mai trebuie finalizate două protocoale. Directorul executiv al Uniunii Naționale a Organizațiilor persoanelor afectate de HIV/SIDA, Iulian Petre, a precizat că așteaptă medicamentele de mulți ani de zile și spune care sunt beneficiile pentru pacienți.

Iulian Petre:

Producătorii de medicamente susțin, la unison, creșterea bugetului alocat medicamentelor. Însă producătorii de medicamente generice vor eliminarea taxei prin care aceștia returnează o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la fondul național de asigurări.

Viorica Predună, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România:

Subsecretarul de stat din Ministerul Sănătății, Octavian Alexandrescu a menționat că se analizează posibilitatea unei noi strategii de calcul a prețului la medicamente, astfel încât să nu mai fie un preț minim european.

%d