Connect with us

Fapt divers

Medicii din SUA au transplantat, în premieră, inima unui porc la un pacient aflat în stare critică

Published

on

Sursă imagine: pixabay.com/sasint

O echipă de chirurgi de la Centrul Medical al Univerisății din Maryland (UMMC – University of Maryland Medical Center) a transplantat o inimă de porc modificată genetic unui bărbat de 57 de ani, care suferea de o boală gravă de inimă. Acesta nu era considerat eligibl pentru un transplant uman și a declarat că a trebuit să aleagă dintre moarte și această procedură complicată.

Prima intervenție de acest fel a fost realizată în 1984, când un bebeluș, cunoscut sub numele de Baby Fae, care avea mai puțin de două săptămâni, a primit inima unui babuin. Din păcate, organul a fost respins, iar pacientul a decedat după 21 de zile.

În cazul din Maryland însă, doctorii au modificat genetic inima de porc, eliminând din celule un anumit tip de zahăr, fiind considerat de experți cauza respingerilor de până acum.

Pacientul este în stare bună și poate respira singur, însă este atent monitorizat, următoarele zile fiind cruciale pentru organism.

În prezent, peste 100 000 de oameni sunt pe listele de așteptare pentru trasplant, iar peste 6000 de oameni mor anual din cauza lipsei de organe disponibile pentru intervenție.

Dacă noua tehnică va avea succes, problema donatorilor ar putea fi rezolvată și nenumărate vieți omenești vor fi salvate.

Sursă text: livescience.com

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: