Connect with us

National

Mesajul ministrului Apărării Naționale cu ocazia Zilei Veteranilor de Război

Published

on

29 aprilie – Ziua Veteranilor de Război

Ziua Veteranilor de Război – 29 aprilie, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007, este marcată în acest an prin acțiuni concrete în sprijinul veteranilor și a văduvelor de război, în contextul măsurilor adoptate pentru combaterea pandemiei COVID-19.

În acest sens, structurile din MApN desfășoară în mod constant acțiuni de distribuire de pachete cu produse alimentare de strictă necesitate, cu sprijinul Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, a militarilor din structurile de tip CIMIC (cooperare civili-militari) sau din marile unități și unități din țară.

De asemenea, veteranii de război și văduvele acestora, fără susținători sau alte forme de ajutor direct, au la dispoziție o linie telefonică de tip TELVERDE (0800.410.990) destinată semnalării situațiilor deosebite în care s-ar putea afla aceștia.

Sănătatea personalului MApN, a militarilor aflați în rezervă și în retragere, precum și a veteranilor și văduvelor de război reprezintă o prioritate pentru Ministerul Apărării Naționale și toate măsurile luate în acest sens contribuie la efortul național de prevenire și combatere a infecției cu COVID-19.

*  *  *

În urma celui de-Al Doilea Război Mondial, România a înregistrat peste 900.000 de morţi, dispăruţi, prizonieri, răniţi şi invalizi (circa 92.000 de militari decedaţi). În prezent, mai sunt în viaţă aproximativ 4100 de veterani de război, circa 100 de văduve de război şi în jur de 43.000 de văduve de veterani de război.

Biroul de presă al MApN

M E S A J U L MINISTRULUI APĂRĂRII NAȚIONALE CU OCAZIA ZILEI VETERANILOR DE RĂZBOI

– 29 aprilie 2020 –

Distinși veterani de război, invalizi și văduve de război, 

Sunt deosebit de onorat să vă pot adresa urările și gândurile mele bune. 

Militarii au jurat să îşi apere Patria şi Poporul atunci când au ales cariera sfântă de protejare şi apărare a gliei. 

La fel simţim şi gândim astăzi, retrăind în suflet sacrificiul celor care şi-au asumat protejarea României. Dar nu ar fi fost posibil ca astăzi să ne depunem jurămintele faţă de Ţară dacă Patria nu ar fi fost slujită şi apărată de seniorii Armatei României! 

Fără sacrificiul veteranilor de război istoria noastră ar fi fost rescrisă! Fiinţa României îşi trage seva din sângele sacrificat de veteranii de război! Aşa cum ne iubim părinţii şi bunicii, la fel trebuie să ne respectăm veteranii de război. Căci, fără ei, noi nu am mai fi avut astăzi glie de apărat, ţară în care să trăim, limbă românească pe care să o vorbim! 

De fiecare dată când am ocazia să mă aflu în mijlocul dumneavoastră – distinși veterani de război, invalizi și văduve de război – am sentimentul că răsfoiesc o filă din istoria armatei şi a poporului român când văd în jur adevăraţi eroi în viaţă, care, acum peste șapte decenii, îşi sacrificau tinereţea pe front, luptând pentru glia strămoşească. Sunteţi exemplul nostru cel mai bun, modele de comportament ostăşesc şi civic, oameni deosebiţi, caractere puternice, suflete nobile. V-ați făcut datoria față de Patrie, este rândul nostru să avem grijă de dumneavoastră!

Anul acesta nu îi putem preţui pe veteranii de război ai României aşa cum ar merita să fie omagiaţi: cu ceremonii şi fast militar. Cu toate acestea, Armata României nu v-a uitat! 

Distinși veterani de război, invalizi și văduve de război, 

Vă mulţumesc pentru tot ce aţi făcut în slujba Patriei şi poporului român şi vă adresez, de ziua dumneavoastră, în nume personal şi în numele Ministerului Apărării Naţionale, un salut camaraderesc împreună cu sincere urări de sănătate și viață lungă!

La mulți ani! 

Am onoarea să vă salut!

NICOLAE-IONEL CIUCĂ

MINISTRUL APĂRĂRII NAȚIONALE

Continue Reading

ULTIMA ORA

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON

ASCULTA LIVE

%d blogeri au apreciat: