Connect with us

National

Ministerul Culturii a achiziționat Jurnalul intim al Reginei Maria a României

Published

on

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a semnat, astăzi, contractul de achiziţie a manuscrisului Jurnalului intim, cu scoarţe verzi, al Reginei Maria a României, care datează din anul 1910. Acesta a fost scos la vânzare prin Casa de Licitaţii Historic.

Potrivit specialiştilor, textul jurnalului a fost redactat cu cerneală neagră, coperţile sunt moi, din pânză de culoare verde-brad, marginile prezintă o împletitură de mătase, în nuanţa aurului antichizat, starea de conservare a manuscrisului fiind una foarte bună. „Chiar dacă nu traversăm un moment economic mulţumitor, sunt extrem de bucuros să anunţ că am reuşit să păstrăm în patrimoniul naţional o adevărată avere culturală. A fost lăsată moştenire de o Regină colecţionară şi iubitoare de artă, un om puternic şi complex, o susţinătoare a culturii. <Am România în gând, inimă şi suflet>, spunea Regina Maria, un om cu o frumuseţe sufletească aparte. O personalitate care a avut un rol crucial, în destinul şi evoluţia ţării noastre. Şi din acest motiv, statul român avea datoria morală de a păstra în patrimoniul său un bun cultural de o rară profunzime”, a transmis ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Comisia constituită, la nivelul Ministerului Culturii, a constatat că bunul cultural mobil menţionat are certă valoare ştiinţifică și a propus ministrului achiziţionarea acestuia. Echipa de negociere a fost condusă de secretarul de stat, Diana Baciuna.