Connect with us

National

Ministerul Sănătății: Farmaciile vor putea elibera antibiotice, fără rețetă

Published

on

Ministerul Sănătății a publicat, în Monitorul Oficial, Ordinul nr. 63/2024, care schimbă modul în care sunt prescrise și eliberate antibioticele și antifungicele de uz sistemic. Conform acestui ordin, farmaciile vor putea elibera antibiotice, fără rețetă, însă tratamentul trebuie să fie doar pentru trei zile. Pacienții sunt obligaţi să completeze o declarație pe propria răspundere că nu au ridicat din altă unitate farmaceutică cantitatea maximă aferentă dozei, în cursul aceluiași tratament.

Printre antibioticele ce pot fi eliberate direct la farmacie, în doză de urgență, se numără Amoxicilina, Amplicilina, Doxicilina si Oxicilina. În plus, prescripția medicală va fi valabilă doar până la ultima zi a tratamentului indicat și va putea fi eliberată fracționat, numai în cadrul aceleiași farmacii.

Farmaciștii vor trebui să se asigure că respectă noile prevederi și să înregistreze toate eliberările de astfel de medicamente, precum și să raporteze zilnic aceste informații, utilizând sistemul electronic de raportare, dezvoltat în acest sens de Serviciul de Telecomunicații Speciale. De asemenea, farmaciile vor avea 60 de zile la dispoziție, pentru a-și adapta sistemele informatice la noile cerințe.

Ordinul nr. 63/2024 emis de Ministerul Sănătății privind reglementarea metodologiei de monitorizare a prescrierii și eliberării la nivel național a medicamentelor din categoria antibiotice și antifungice de uz sistemic a fost publicat miercuri, 17 ianuarie, în Monitorul Oficial.