Connect with us

National

Ministrul Justiției reacționează, în cazul achitării definitive a torționarilor disidentului Gheorghe Ursu

Published

on

Cei trei judecători, care i-au achitat, definitiv, pe foştii ofiţeri de securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş consideră că disidentul Gheorghe Ursu nu a fost un opozant al regimului comunist. Ieri, Curtea Supremă a făcut publică motivarea deciziei de a menţine achitarea dispusă în acest caz, în 2019, de Curtea de Apel Bucureşti. Mihaela Dumitrescu, de la Radio România Actualități, a urmărit acest caz:

În urma deciziei, de ieri, a Curţii Supreme, procurorii analizează posibilitatea unei căi extraordinare de atac, iar ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, afirmă că nu şi-ar fi dorit să fie martoră la validarea ”oricărei forme de represiune şi de tortură”: „Fără a interfera cu rezultatul analizei de la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi distinct de atribuţiile mele de ministru al Justiţiei, pot spune că pentru mine e o zi tristă azi! Mi-aş fi dorit, ca simplu cetăţean al unei ţări, pentru care dictatura va rămâne o amintire sinistră, care a măcinat destine, să nu fiu martorul validării oricărei forme de represiune, de tortură, al legitimizării instrumentelor de forţă, care aruncă în obscur drepturi şi libertăţi fundamentale”, a scris Alina Gorghiu joi, într-un mesaj pe Facebook.

Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş au fost trimişi în judecată de procurori, pentru crime împotriva umanităţii, însă judecătoarea Mihaela Niţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a schimbat încadrarea faptelor în infracţiunea de tratamente neomenoase, pe motiv că legea mai favorabilă este Codul penal din 1968.