Connect with us

Regional

Ministrul și apicultorii

Published

on

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a avut luni, 22 februarie 2016, o întâlnire de lucru cu reprezentanţii crescătorilor de albine. Principalul subiect de discuţie a fost proiectul Programului Naţional Apicol 2017-2019, care va fi trimis în cursul lunii martie, pentru aprobare la Comisia Europeană.

În acest sens, ministrul Achim Irimescu a deschis şedinţa şi a precizat că îşi doreşte să rezulte un program agreat cu reprezentanţii sectorului,care să corespundă cerinţelor acestora cât mai fidel: „Ţin foarte mult la o discuţie constructivă şi încercăm să preluăm recomandările dvs. Eu însumi sunt un mare consumator de miere de albine şi cred că stă în puterea noastră să valorificăm producţia cât mai bine dar, în acelaşi timp, să şi educăm românii să consume miere de calitate şi astfel să reuşim să creştem consumul de miere în România”, a subliniat ministrul.

Discuţiile s-au axat pe modul de decontare a cheltuielilor prin PNA şi condiţiile de eligibilitate pentru a beneficia de sprijinul oferit prin intermediul acestui program, îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă, măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol etc.

Programul Naţional Apicol 2017-2019 se adresează atât apicultorilor care deţin până la 75 familii de albine cât şi celor care deţin peste 75 familii de albine (cu condiţii diferite de eligibilitate) şi vizează măsuri precum achiziţia de medicamente, de familii de albine, de mătci ori de utilaje pentru apicultori etc.

Facem precizarea că apicultorii/beneficiarii pot achiziționa produsele și depune dosarele la APIA direct sau prin intermediul formei asociative.