Connect with us

National

Modificări la Legea Educaţiei Naţionale

Published

on

Un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Legii Educaţiei Naţionale a fost lansat în dezbatere publică. Documentul prevede o serie de schimbări care urmăresc reglementarea învăţământului special integrat, dubla specializare sau examenul de definitivat pentru profesori. Una dintre prevederi stipulează că universităţile care, în urma evaluărilor instituţionale, obţin două calificative negative consecutiv, vor intra în proces de lichidare.

Totodată, potrivit proiectului, candidaţii pot susţine de cel mult trei ori examenul pentru definitivare în învăţământ fără achitarea unei taxe, iar prezentările ulterioare la examen vor fi condiţionate de plata unei sume de bani. În privinţa condiţiilor pentru ocuparea funcţiei de profesor universitar, între modificări figurează deţinerea diplomei de doctor, deţinerea calităţii de conducător de doctorat şi îndeplinirea standardelor specifice funcţiei.

Ordonanţa ar urma să reglementeze şi situaţia şcolilor doctorale, autorizate provizoriu în toamnă. Acestea vor fi acreditate şi în anul universitar 2016-2017, reiese din proiectul amintit.