DE ACTUALITATE

Modificãrile la legile justiției propuse, ieri, de ministrul Tudorel Toader au stârnit reacții dure și proteste de stradã

Principala nemulțumire este eliminarea președintelui țãrii din procedura de desemnare a șefilor DNA, DIICOT și Parchetului General. Ministrul justiției propune ca numirile în aceste funcții sã fie fãcute de Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Ministrul Tudorel Toader a prezentat, ieri, mai multe propuneri de modificare referitoare la rãspunderea magistraților în fața legii, numirea procurorilor șefi și organizarea CSM. El  mai dorește trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiþiei și înființarea,în cadrul Ministerului Public, a unei direcții specializate care sã aibã competențã exclusivã în cercetarea faptelor penale comise de magistrați. Pachetul de legi privind Justiția va fi înaintat spre adoptare executivului, iar apoi va intra în procedurã parlamentarã.

Președintele României și opoziția criticã în termeni duri modificãrile legilor justiției propuse, ieri, de ministrul Tudorel Toader și le considerã un atac asupra statului de drept. Instituțiile direct vizate de aceste modificãri susțin cã nu pot formula un punct de vedere întrucât nu au primit, deocamdatã, propunerile ministrului justiției, dar atrag atenția cã este nevoie de o dezbatere publicã amplã înainte de adoptarea de cãtre guvern și parlament a modificãrilor respective.

Câteva sute de persoane s-au adunat, asearã, în Piața Victoriei din capitalã, nemulțumite de modificãrile propuse de ministrul Justiției. Mobilizarea pentru protest s-a fãcut pe rețelele de socializare, sub sloganul „Vino în Piatã! Justiția e în pericol!”.

%d blogeri au apreciat: