Connect with us

National

Modificările la noile legi ale Educației, în viziunea ministrului Ligia Deca

Published

on

Noile legi ale Educaţiei, au fost prezentate, ieri, de ministrul Ligia Deca, după mai multe luni de consultări şi numeroase amendamente. Ministerul de resort îşi menţine propunerea controversată de a oferi liceelor, unde este concurenţă mare, posibilitatea de a-şi organiza propriul examen de admitere.

În privinţa Bacalureatului, apare aşa-numita probă complementară de competenţe de bază, prin care vor fi testate cunoştinţele din altă arie de studii. În domeniul studiilor universitare, ministrul Educaţiei a subliniat că devine prioritară combaterea abandonului universitar. Legile Educaţiei se află în dezbatere publică, pe site-ul ministerului, pentru următoarele zece zile. Felicia Mocanu vine cu explicații:

USR consideră că modificările la legile Educaţiei, prezentate de ministrul Ligia Deca, nu pot face parte dintr-un program intitulat „România educată” şi nu pot moderniza sistemul de educaţie. Partidul apreciază că aceste legi rămân la nivel de intenţii frumoase şi abordează doar schimbări tehnice, marginale. USR susţine că elevii vor fi, în continuare, discriminaţi, la admiterea în liceu, iar salarizarea profesorilor rămâne doar la nivel declarativ, dar nu produce rezultate concrete. De asemenea, în proiectele de lege, prezentate de Ligia Deca, se observă tendinţa de feudalizare şi continuarea practicii de politizare a sistemului educaţional, mai precizează USR.