Connect with us

National

Moștenitorii vor primi toți banii cumulați la Pilonul II, după decesul celui care cotizează

Published

on

Legea pensiilor private a fost modificată la finalul anului trecut, astfel încât moștenitorii pot opta dacă vor banii celui decedat în contul bancar sau în contul de Pilon II.

Potrivit OUG 174/2022, care a intrat în vigoare la 15 decembrie 2022, „moştenitorii pot opta dacă primesc direct banii din P2 ai persoanei decedate sau în contul lor din P2”, în timp ce, anterior, legea prevedea următoarele, potrivit informațiilor furnmizate de APAPR: 

„Dacă moştenitorii erau participanţi P2, primeau sumele în contul lor din P2, fără posibilitatea de a opta pentru intrarea în posesie a banilor. Doar dacă nu erau participanţi P2 intrau în posesia banilor”.

Plata către participanţi sau beneficiari se face la cererea acestora, a mai informat APAPR, precizând că sumele sunt disponibile, fie ca plată unică (toţi banii deodată), fie ca plăţi eşalonate (rate lunare egale), pe o perioadă de cel mult 5 ani.

Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din sistemul public (Pilonul I), potrivit adevarul.ro.

%d blogeri au apreciat: