Connect with us

Regional

Muzeul de Arta Craiova

Invitație la Palatul Jean Mihail Craiova.

Published

on

Inaugurat în vara anului 1954 , în somptuosul palat al fostului mare negustor Jean Mihail , Muzeul de Artă Craiova este astăzi una din cele mai prestigioase instituţii muzeale din România. Bogăţia patrimoniului, cadrul şi modul în care sunt expuse cele mai valoroase piese ale sale impun admiraţia vizitatorilor .

Baza colecţiei muzeului a constituit-o Pinacoteca „Alexandru şi Aristia Aman”, deschisă la Craiova în anul 1908, conform voinţei  testamentare a celor doi filantropi craioveni. Aceasta cuprindea tablouri din şcolile olandeză, flamandă, italiană şi  franceză, pictură şi grafică de Theodor Aman, artă decorativă românească şi străină, la care s-au adăugat, odată cu trecerea anilor, unele achiziţii făcute de primăria oraşului, precum şi o serie de donaţii.

Palatul Jean MIhail a fost construit între 1900 – 1907, după planurile arhitectului francez Paul Gottereau , la cererea lui Constantin Mihail, unul dintre cei mai bogaţi oameni din România de atunci. La construcţia palatului s-au folosit materiale de cea mai bună calitate şi meşteri străini, în general italieni, veniţi din zona friulană şi stabiliţi în Oltenia .Valoroasa stucatură, în parte aurită, luminatoarele, oglinzile veneţiene, plafoanele şi cartuşele pictate, candelabrele cu ornamente din cristal de Murano, coloanele, scările din marmură de Carrara , pereţii tapisaţi cu mătase de Lyon , lambriurile , mobilierul stil, feroneria etc., toate dau încăperilor un aer de eleganţă şi rafinament. Palatul a fost acoperit cu ardezie şi dotat încă de la început cu instalaţie electrică, încălzire centrală etc. Preţuit pentru valoarea sa artistică, a figurat încă din anul 1947 drept unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură civilă de la începutul secolului al XX-lea.

Din august 1954 Palatul Jean Mihail adăposteşte Muzeul de Artă Craiova. In anul 2010, cladirea a intrat intr-un amplu proces de resaurare, iar anul acesta, pe 20 martie, Muzeul de Artă si-a redeschis porțile.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa text si foto muzeul de arta craiova