Connect with us

National

Negocieri sindicate din Sănătate – Guvern

Published

on

Într-un comunicat postat pe pagina de facebook, Federația SANITAS a sintetizat concluziile rundei de negocieri de luni, 5 februarie, cu primul ministru Marcel Ciolacu și echipa sa de miniștrii:

Creșterea medie de 20% pentru personalul din sistemul sanitar public trebuie să se încadreze în suma calculată ca impact pe fondul de salarii de bază pentru anul 2024.

– Creșterea menționată va fi acordată în două tranșe: martie- iunie a.c.

– În paralel, în perioada imediat următoare se negociază la Ministerul Sănătății revendicările fără impact financiar imediat.

– Pentru salariații din Asistența Socială s-a calculat impactul bugetar al creșterilor de venituri urmând să se definitiveze negocierile la nivelul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Pe de altă parte, Federația „Solidaritatea Sanitară” din România, prezentă și ea la negocieri, a publicat următorul comunicat:

„După întâlnirea de astăzi de la Guvern, Federația „Solidaritatea Sanitară” consideră în continuare oferta guvernului insuficientă. Continuăm protestele! În fapt, oferta guvernului a fost inferioară celei pe care a făcut-o publică în cursul săptămânii trecute, atunci când declarațiile publice se refereau la creșterea cu 20% a întregii anvelope salariale. Creșterea doar a anvelopei salariilor de bază cu 15% înseamnă de fapt o creștere în medie cu doar 10,5% a veniturilor salariale în sănătate. Dacă adăugăm creșterea medie de doar 3,4% de la 01 ianuarie 2024 a venitului salarial (corespunzătoare unei creșteri de 5% a salariului de bază), ajungem în realitate la 13,9% creștere a venitului mediu. Acesta este procentul real de creștere de venit salarial și nu 20% cum eronat se vehiculează! În aceste condiții, toate formele de protest anunțate de Federația „Solidaritatea Sanitară” vor continua!”