Connect with us

International

Neînțelegeri în coaliția de guvernare pe tema majorării pensiilor

Published

on

Modul în care va fi făcută majorarea pensiilor anul viitor provoacă tensiuni tot mai mari în coaliţie. Liderul PSD, Marcel Ciolacu a vorbit ieri, la o reuniune a partidului, folosind tonul cel mai critic de până acum la adresa partenerilor de guvernare de la PNL. A spus, din nou, că pensiile mici trebuie să crească cu procentul cel mai mare şi a transmis liberalilor că nu ar avea dreptul să dea vreo indicaţie în ceea ce priveşte acest subiect sensibil pentru PSD.

Marcel Ciolacu:

Neînţelegerile ţin de modul în care să fie alocat procentul de 15% cu care poate creşte bugetul pentru pensii, iar reacţia liderului PSD vine după ce PNL a insistat că legal şi corect este ca acesta să fie procentul general de creştere pentru toate pensiile. Altfel ar fi neconstituţional, spun liberalii.

Premierul Nicolae Ciucă:

Disputele din coaliţie pe tema pensiilor vin în timp ce Comisia Europeană ar fi transmis, din nou, Guvernului, că România trebuie să se încadreze în procentul de 9,4 la sută din PIB, la acest capitol. Este un procent care ar putea complica şi mai mult calculele din coaliţie pe această temă, însă, primul ministru spune că angajamentele din PNRR cu privire la pensii NU împiedică majorarea de anul viitor. Comisia insită şi că până la sfârşitul anului guvernanţii trebuie să reformeze sistemul de pensii speciale, inclusiv pe cele militare, o condiţie de care ar depinde aprobarea celei de-a treia cereri de plată pentru fonduri europene. Premierul Nicolae Ciucă a avut o reaţie, ieri, şi pe aceast subiect, şi a spus din nou că pensiile militare nu sunt speciale ci pensii de serviciu pe bază de contributivitate.

%d blogeri au apreciat: