Connect with us

National

Nelu Tătaru: „Se lucrează la capacitate maximă în spitale”

Published

on

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat ieri, la Iaşi, că spitalele din municipiu şi din ţară funcţionează la capacitate maximă, din cauza numărului mare de infectări cu COVID-19.

„Sunt spitale în care se lucrează la capacitate maximă, cum a fost cel din Galaţi, acum nu mai este. Sunt cele din Ploieşti și Piteşti, care sunt pline. Cel din Timişoara, când am fost acum două zile, avea o capacitate de şase din 12 locuri. În general sunt acele judeţe pe care le ştim, Argeş, Prahova, Dâmboviţa, Galaţi, Braşov, ca şi municipiul Bucureşti. Iaşiul are un parcurs pe care îl vedem, cu toate paturile ocupate dar niciun pacient nu este pe ventilator. Înseamnă că avem o situaţie intermediară, care este ventilaţie non-invazivă, dar suportul de oxigen este absolut necesar în această patologie. În măsura în care avem o evoluţie favorabilă, aceşti pacienţi sunt trecuţi pe secţii, iar cei care se agravează ocupă aceste paturi”, a spus ministrul Sănătăţii.

El recunoscut că au fost zile în care a fost necesar transferul pacienţilor cu COVID-19 atât cu echipaje aeromedicale, cât şi cu echipe medicale care circulă pe cale rutieră.

„Acolo unde a fost lipsă de locuri în ATI ,am dirijat şi către Sibiu şi către Oradea, către Cluj. În această săptămână am fost în vizită la Cluj, Timişoara, Iaşi, pentru a putea vedea şi capacitatea de extindere a ATI şi pentru a identifica, să spunem, şi spitale de linia a patra care să preia pacienţi la un moment dat. Suntem pregătiţi pentru aceste situaţii dar, repet, nu trebuie să ne lăsăm în această bază. Această pandemie se tranşează în prespital”, a declarat Nelu Tătaru.

AGERPRES