Connect with us

Fapt divers

Neurocercetătorii explică ce se întâmplă în creierul nostru iarna

Published

on

Iarna apar modificări în creier, iar unele dintre ele ne pot face să ne simțim destul de prost.

Pe măsură ce mediul se modifică, apar noi factori de stres la care creierul trebuie să reacţioneze, cum ar fi mai puțină lumină solară sau vreme nefavorabilă, explică neurologul dr. Jenny Barnett.

Uneori, aceste reacții se pot manifesta drept tulburare afectivă sezonieră (sau TAS), o afecțiune comună în care schimbarea anotimpurilor (în special de la cald și luminos la rece și întunecat) afectează starea de spirit.

„Cu o scădere a nivelului de lumină naturală a soarelui și rutinele noastre generale inversate, corpurile noastre ajung să producă mai puțin din hormonul care reglează starea de spirit, numit serotonină”, explică dr. Barnett.

„Când nivelurile de serotonină sunt scăzute, creierul metabolizează mai repede ceea ce are, ceea ce duce la un dezechilibru de substanțe chimice care poate îngreuna reglarea emoțiilor”, continuă ea.

„Acest lucru duce la niveluri mai ridicate de anxietate și sentimente de depresie, care îi pot afecta drastic pe cei cu afecțiuni ale creierului sau ale dispoziției”, spune dr. Barnet, citată de Huffington Post.

Opt lucruri de știut despre motivul pentru care iarna apar modificări în creier

Iarna apar modificări în creier care nu numai că pot influența starea de spirit, dar pot influența și capacitatea de a îndeplini sarcini dificile, spune dr. Barnett.

„Creierul abordează sarcinile diferit. Într-un studiu în care voluntarii au fost ținuți într-un mediu fără nicio indicație a anotimpului timp de 4,5 zile, oamenii de știință au descoperit că performanța la provocările cognitive variază în funcție de anotimp, chiar dacă fiecare aspect al mediului și comportamentul participanților au fost păstrate la fel”, spune ea.

„Studiul a arătat că oamenii au performanțe mai bune la sarcinile cognitive vara și mai proaste iarna, cu o mai mare activare a creierului în mijlocul verii și mai puțin în mijlocul iernii”, a completat cercetătoarea.

„Acest lucru sugerează că creierul nostru fie are resurse diferite disponibile în timpul diferitelor anotimpuri, fie trebuie să utilizeze metode diferite pentru a îndeplini aceeași sarcină în diferite anotimpuri”, adaugă dr. Barnett.

Cum putem contracara schimbările sezoniere ale creierului?

Creierul are nevoie de o nutriție adecvată pentru a funcționa, așa că dr. Barnett recomandă ridicarea nivelului de vitamina D, B12 și acid folic în timpul lunilor de iarnă.

„Vitamina B12 poate fi găsită în alimente precum carnea, peștele, brânza și ouăle, așa că pentru cei care urmează o dietă vegană, discutați cu medicul dumneavoastră despre un supliment. Pentru acid folic, umpleți farfuria cu legume cu frunze verzi, broccoli, fasole și leguminoase și avocado”, explică ea.

Sfaturile oficialilor guvernamentali este că toată lumea ar trebui să ia în considerare un supliment zilnic de vitamina D în timpul toamnei și al iernii.

Un somn bun

Dr. Barnett adaugă că respectarea unei rutine bune de somn și participarea la activități va fi, de asemenea, de ajutor. S-ar putea să doriți, de asemenea, să luați în considerare terapia cu lumină, în care o cutie cu lumină este folosită la prima oră a dimineții pentru a simula lumina soarelui.

Dacă credeți că vă confruntați cu o tulburare afectivă sezonieră, puteți vorbi cu medicul de familie pentru sprijin.

sursa: descopera.ro

ULTIMA ORĂ

Regional11 ore ago

Peste 750 de posturi sunt vacante în prezent la SJU Slatina

Peste 750 de posturi sunt vacante în prezent la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina, potrivit managerului unităţii, Angela Nicolae....

Regional11 ore ago

Se modernizează infrastructura la DGASPC Gorj

Astăzi au demarat lucrările de modernizare a infrastructurii DGASPC Gorj. Acestea se desfășoară în cadrul unui proiect de creștere a...

International11 ore ago

Preşedinta Maia Sandu a cerut Parlamentului de la Chişinău să declanşeze procedura de organizare a referendumului de aderare a ţării la UE

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut astăzi Parlamentului de la Chişinău să declanşeze procedura de organizare a referendumului de...

National11 ore ago

În acest an, Ministerul Finanțelor planifică 5 emisiuni de titluri de stat pentru populație FIDELIS (AUDIO)

Ministerul Finanţelor intenţionează să desfăşoară, în acest an, 5 emisiuni de titluri de stat pentru populaţie FIDELIS cu una mai...

National11 ore ago

Salariaţii din primăriile de comune au declanșat seria de proteste anunţate (AUDIO)

Angajaţii primăriilor din comune au declanşat azi seria de proteste anunţate pentru această săptămână, când zilnic întrerup activitatea pentru un...

Regional11 ore ago

„Noaptea de Poeziei”, la Craiova: Poezie și muzică în debutul primăverii

Pe 21 martie, prima zi după echinocțiul de primăvară, poezia și muzica se întâlnesc pentru cei care înțeleg că ritualul...

Regional14 ore ago

Incendiu pe șantierul din zona adiacentă Aerportului Craiova

Un incendiu a izbucnit, astăzi, în incinta noului terminal al Aeroportului Craiova. A fost vorba de un perete situat pe...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON