Connect with us

Fapt divers

Nicolae Ceaușescu, ar fi împlinit la 26 ianuarie 2017, vârsta de 99 de ani

Published

on

Fostul dictator, Nicolae Ceaușescu, ar fi împlinit la 26 ianuarie 2017, vârsta de 99 de ani. Până în 1989 această zi era marcată prin festivităţi ample şi ode la adresa „celui mai iubit fiu al poporului”.

S-a născut la 26 ianuarie 1918 în satul (actualmente oraş) Scorniceşti din judeţul Olt, într-o familie de ţărani cu zece copii. Micul Ceauşescu nu a avut cărţi şi adesea mergea la şcoală desculţ. Nu avea prieteni, era nervos şi imprevizibil. La vârsta de 11 ani, după absolvirea şcolii primare, Nicu Ceauşescu pleacă la Bucureşti, unde se angajează ca ucenic de cizmar.

Alexandru Săndulescu, membru activ al Partidului Muncitoresc Român (denumit, ulterior – Partidul Comunist Român), şi-a iniţiat ucenicul în misiuni conspirative. În 1932 devine membru al partidului, formaţiune politică aflată în ilegalitate la acea vreme. Este arestat prima oară în 1933 pentru agitaţie comunistă în timpul unei greve.

IMG_7367

 

S-a căsătorit cu Elena Petrescu, după venirea comuniştilor la putere. În perioada regimului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, a fost deţinut mai multe portofolii ca ministru, iar la moartea acestuia, în 1965, a ajuns secretar general al PCR şi primul președinte al statului român.

În sfertul de secol petrecut sub regimul Ceauşescu, ziua de 26 ianuarie se transformase într-o adevărată sărbătoare naţională, dacă ţinem cont de numărul şi amploarea spectacolelor omagiale.

Casa natală

Casa natală a fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu este singurul monument turistic din Scornicești. Practic, aceasta reprezintă o căsuţă modestă, ţărănească. Interiorul casei arată mai degrabă a bordei: cele două cămăruţe, încadrate de un mic hol care ţine loc şi de bucătărie, încă mai păstrează mirosul de pământ de când aceasta era locuită. Într-una dintre odăi, pe o masă mică, tronează un bust al mamei lui Nicolae Ceauşescu, iar, alături, lada în care familia îşi ţinea puţinele haine. În cealaltă odaie, pe un perete, atârnă două tablouri cu părinţii şi bunicii fostului preşedinte, încadrate de câteva cămăşi populare, dar şi o fotografie ce aminteşte de momentul arestării lui Ceauşescu, în decembrie 1989. În aceeaşi curte locuieşte acum nepotul lui Ceauşescu, Emil Bărbulescu, singurul ce are grijă în continuare de casa tradiţională a fostului dictator.

sursa text: ziarulunirea.ro

Galerie Foto: