Connect with us

Fapt divers

Nivelul de dioxid de carbon din lume, la un pas de nou record

Published

on

Cu circa două luni și jumătate rămase până la finalul anului, previziunile privind nivelul de dioxid de carbon sunt extrem de sumbre.

Cercetătorii se așteaptă ca anul acesta să fie cel mai cald din istorie, depășind cu 1,5°C nivelurile preindustriale în temperaturile medii globale.

Și nivelurile de poluare cu dioxid de carbon sunt de așteptat să crească cu între 0,5 și 1,5 la sută.

Emisiile au crescut și în 2022, cu 0,9%, ajungând la un total de 36,8 gigatone de dioxid de carbon emise doar anul trecut. Creșterea emisiilor nu este consecventă între sectoarele și regiunile globale, dar chiar și cele mai pline de speranță scenarii arată că nu se face suficient pentru a aborda nivelul de dioxid de carbon.

„Ar fi foarte puțin probabil ca emisiile să scadă în 2023”, a declarat Glen Peters, director de cercetare la institutul de cercetare climatică CICERO din Norvegia.

Nivelul de dioxid de carbon din acest an ar putea seta un nou record

Acordul de la Paris privind Clima din 2015 a stabilit planuri stricte pentru a limita creșterea temperaturii medii globale. Scopul este de a menține tendința sub 1,5 °C peste media preindustrială, sau cel puțin să nu depășească 2 °C. Până acum, cei mai mari poluatori nu își dau silința pentru a face acest lucru.

„Emisiile globale de CO₂ fosil trebuie să scadă cu mai mult de 5 procente pe an. Acest lucru pur și simplu nu se întâmplă. În fiecare an în care emisiile continuă să crească este și mai dificilă atingerea obiectivelor de la Paris și acest lucru blochează lumea în și mai multe efecte asupra climei”, a spus Peters.

Datele pe care se bazează predicțiile provin de la Agenția Internațională pentru Energie (IEA). Rapoartele organizației au fost un amestec de lucruri pozitive și negative în acest an. Odată cu creșterea surselor regenerabile, combustibilii fosili își vor atinge probabil vârful în acest deceniu. Asta e foarte bine. Dar guvernele încă fac prea puțin pentru a sprijini tranziția către energie curată, subliniază IFLScience.

Se mai poate face ceva?

„Guvernele trebuie să mărească rapid cheltuielile și acțiunile politice pentru a îndeplini angajamentele pe care și le-au luat la Paris în 2015, inclusiv asigurarea vitală de finanțare de către economiile avansate către lumea dezvoltată”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, într-un comunicat de presă din 2021.

„Dar apoi trebuie să meargă și mai departe, conducând investițiile și implementarea în energie curată la cote mult mai mari dincolo de perioada de recuperare, pentru a muta lumea pe o cale către emisii nete zero până în 2050, care este îngustă, dar încă realizabilă; asta dacă acționăm acum”, a continuat Birol.

Raportul „Bugetul global de carbon” va fi publicat în decembrie. Tot în decembrie, va avea loc la Dubai și Conferința ONU privind Schimbările Climatice din 2023 (COP 28).

sursa: descopera.ro

ULTIMA ORĂ

National17 minute ago

Vizită regală în județul Mehedinți

În perioada 23-25 aprilie 2024, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu vor efectua o vizită...

National43 de minute ago

Cluj-Napoca: Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, 24 – 28 aprilie, ediția a XXIII-a

Cel mai mare târg de carte din Transilvania revine în Piața Unirii din Cluj-Napoca în pragul sărbătorilor pascale, conform unei...

National2 ore ago

Președintele Klaus Iohannis începe vizită de trei zile în Coreea de Sud

Preşedintele Klaus Iohannis, însoţit de mai mulţi miniştri, a început o vizită de trei zile în Coreea de Sud, prima...

silhouette of man jumping on field during night time silhouette of man jumping on field during night time
National2 ore ago

Studiu: Cheltuielile familiei românești pentru energie ar putea crește la 30% în 2050

14% din bugetul unei familii formate din două persoane care au un venit mediu pe economie se cheltuie în prezent...

National3 ore ago

Soluție tehnică pentru Evaluarea Națională: Platforma digitală va semnala diferențele de notare la grilele de corectare

Ministrul Educației a anunțat că a fost descoperită o soluție tehnică pentru a gestiona diferențele de notare la grilele de...

white cloud white cloud
National3 ore ago

ATENȚIONARE METEO: Ploi și vânt în toată țara, cantități de apă de peste 30 de litri pe metru pătrat în unele zone

Până astăzi, la ora 15.00, este în vigoare o atenţionare meteo de ploi, în toate regiunile ţării. În intervale scurte...

Regional3 ore ago

Peisaj de iarnă în aprilie: Rânca acoperită de un strat de zăpadă de 15 cm

Pe 22 aprilie, peisajul din stațiunea Rânca s-a transformat într-un tablou de iarnă surprinzător, odată cu așternerea unui strat impresionant...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON