Connect with us

National

O nouă întâlnire între reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor este anunţată astăzi la Guvern

Published

on

O nouă întâlnire între reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor este anunţată astăzi la Guvern.

Se va discuta despre nivelul salariului minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară, ce ar urma să fie majorat în curând de executiv pentru ca angajaţii din aceste sectoare să nu piardă bani odată cu eliminarea scutirii de la plata contribuţiei pentru asigurările de sănătate.

Premierul Marcel Ciolacu a spus ieri că nimeni nu trebuie să se îngrijoreze pentru că sunt suficiente fonduri la buget pentru plata salariilor şi a celorlalte cheltuieli la care statul s-a angajat. Iar pensiile vor fi indexate de la 1 ianuarie cu indicele inflaţiei, aşa cum prevede legea.

Intre timp Guvernul vrea reducerea cheltuielilor bugetare la sfârşit de an. Un proiect de ordonanţă de urgenţă în acest sens a fost pus ieri în dezbatere publică de Ministerul de Finanţe.

Ar urma să fie impuse restricţii de cheltuieli pentru instituţiile publice şi primării inclusiv pentru cele legate de organizarea de festivaluri şi competiţii.Sunt exceptate evenimentele organizate de primari de ziua comunei sau a oraşului, sau pentru cele pregătite la finalul anului.

Actul normativ prevede şi că plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de angajaţii de la stat, va fi amânată pentru 2024.