Connect with us

International

O nouă rundă de negocieri privind Brexitul, la Bruxelles

Referendumul este unul consultativ, iar liderii kurzi au declarat că…

Published

on

La Bruxelles începe luni, 25 septembrie, cea de-a patra rundă de negocieri între Uniunea Europeană şi Marea Britanie cu privire la ieşirea acesteia din blocul comunitar.

Reuters noteză că negociatorul-şef al Londrei, David Davis, este aşteptat cu propuneri concrete, după ce în urmă cu trei zile premierul britanic Theresa May a dat de înţeles, într-un discurs ţinut în Italia, că guvernul său este dispus să facă unele concesii în două puncte cheie: întâietatea legislaţiei comunitare asupra celei britanice atunci când se discută despre viitorul cetăţenilor europeni în Marea Britanie şi disponibilitatea Londrei de a-şi achita contribuţiile la bugetul comun.

În discursul său, Theresa May a pus totodată accentul pe importanţa unor relaţii apropiate post-Brexit şi a vorbit despre o perioadă de tranziţie de doi ani, după momentul părăsirii Uniunii Europene în 2019, în care Marea Britanie va rămâne parte a pieţei comune.

Kurzii irakieni organizează, luni, 25 septembrie, un referendum pentru independenţă în ciuda opoziţiei guvernului de la Baghdad, a Statelor Unite şi a principalelor puteri regionale – Turcia şi Iranul, pe teritoriul cărora se află importante minorităţi kurde.

Referendumul este unul consultativ, iar liderii kurzi au declarat că un rezultat pozitiv le va da mandatul de care au nevoie pentru a lansa negocierile privind secesiunea. Kurzii reprezintă una dintre cele mai mari etnii care nu au un stat, teritoriul în care trăiesc fiind divizat între Irak, Iran, Turcia şi Siria.