DE ACTUALITATE

O parte din medicamentele din Romania se vor ieftini de vineri cu 35%

Ministerul Sanatatii si industria farmaceutica s-au inteles. Mai multe medicamente se vor ieftini cu 35%, anunta oficialii. Sunt vizate diverse tratamente mai noi, numite si inovative, folosite pentru boli grave, cum ar fi cancerul.

Si restul medicamentelor se vor ieftini, dar producatorii trebuie sa declare ca nu le vor scoate din farmacii, din cauza pretului mic.

Florian Bodog, ministrul Sanatatii: Pacientul va scoate mai putini bani din buzunar in momentul in care va achizitiona un astfel de medicament, am fost asigurati ca aplicand astfel masura nu se vor produce distorsiuni si nu vor disparea medicamente de pe piata.”

Ordinul prin care preturile medicamentelor inovative, multe pentru boli cronice, scad cu 35%, intra in vigoare vineri seara.

Dan Zaharescu, Directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM): „Noi speram ca amendamentele care au fost aduse actualei metodologii sunt rezonabile si ne vor permite ca sa asiguram medicamentele necesare pacientilor.”

Si restul medicamentelor se vor ieftini treptat, insa producatorul trebuie sa asigure Ministerul Sanatatii ca nu le va retrage de pe piata. Pacientii spera ca intelegerea va functiona.

Rozalina Lapadatu, asociatia pacientilor cronici din Romania: „Vom vedea in urmatoarele luni ce se intampla. Tot ce s-a intamplat in ultimii ani nu a dus la o crestere a acesabilitatii pacientilor la medicamente ba dimpotriva au disparut”

Acum doua luni, vestea ca Ministerul Sanatatii vrea sa scada preturile cu 35% provoca o furtuna pe piata medicamentelor. Pacientii si reprezentantii pharma spuneau ca vor disparea peste o suta de produse. Astazi insa, partile par sa fi ajuns la un acord comun.

sursa:stirileprotv.ro

%d blogeri au apreciat: