Connect with us

National

Obiectivele de referință din cadrul mecanismului de cooperare și de verificare sunt îndeplinite în mod satisfăcător

Executivul de la Bruxelles precizează , într-un raport difuzat, marți, 22 noiembrie, că au fost realizate suficiente progrese , astfel că obiectivele asumate au fost îndeplinite .

Published

on

people sitting on chair

Comisia Europeană propune renunţarea la aşa-numitul Mecanism de Cooperare şi Verificare , introdus acum 15 ani pentru monitorizarea reformelor din justiţie în România .

Executivul de la Bruxelles precizează , într-un raport difuzat ieri , că au fost realizate suficiente progrese , astfel că obiectivele asumate au fost îndeplinite . Ridicarea MCV este încă un argument important pentru aderarea ţării noastre la Spaţiul european Schengen de liberă circulaţie.

Documentul dat publicității trece în revistă progresele înregistrate de România în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandărilor făcute în precedentul raport din iunie anul trecut de exemplu, în privința celor 3 legi ale justiției promulgate recent de președintele Klaus Iohannis.

Executivul comunitar remarcă faptul că avizul emis în procedură de urgență de Comisia de la Veneția arată că, în ansamblu, lucrurile par să se îndrepte în direcția cea bună. Elementele pozitive sunt legate, printre altele, denumirea în funcție a procurorilor de rang înalt, de garanțiile oferite împotriva amestecului politic în activitatea DNA sau de limitarea clară a competențelor procurorului general în ceea ce privește DNA și DIICOT. Pe de altă parte, comisia anunță că va continua să urmărească îndeaproape procesul de revizuire a codului penal și a celui de procedură penală, dar notează că până acum au fost înregistrate progrese.

Raportul mai arată că Agenția Națională de Integritate continuă să dea dovadă de eficiență în activitatea sa și că au fost înregistrate rezultate pozitive și în ceea ce privește investigarea și sancționarea corupției la nivel înalt. Deși există în continuare unele provocări, comisia consideră că, pe viitor, țara noastră trebuie să fie vizată de același mecanism care se aplică tuturor statelor membre și care leagă acordarea banilor europeni de respectare a statului de drept. Decizia finală privind încetarea monitorizării pe justiție depinde de avizul consiliului, din care fac parte statele membre, și de cel al Parlamentului European.

Reporter RRA Mihaela Mihai


ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON