DE ACTUALITATE

Obligații pentru PFA în 2016

Din acest an, persoanele fizice autorizate (PFA) vor plăti obligatoriu și contribuţiile de asigurări sociale (CAS) de 10,5% sau 26,3%, potrivit opţiunii alese, pe lângă contribuțiile de asigurări sociale de sănătate (CASS de 5,5%).

Cotele contribuţiilor, valabile în acest an, au fost stabilite recent prin legea bugetului de stat pe anul 2016 şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

De asemenea, PFA trebuie să plătească pentru veniturile pe care le realizează un impozit de 16%.

Plăţile obligatorii sunt contribuțiile de asigurări sociale (pensii) și contribuțiile de asigurări sociale de sănătate. Mai există şi contribuții opționale: la bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru asigurarea în caz de accidente de muncă și boli profesionale, precum și cea pentru concedii și indemnizații (FNUASS).

Persoana fizică autorizată poate opta, conform actualelor reglementări, între aplicarea cotei individuale de 10,5% sau a cotei integrale de 26,3%, opțiune care odată exercitată nu poate fi anulată în cursul anului respectiv, ci doar din anul următor.

De la 1 mai 2016, salariul minim brut pe ţară va creşte de la 1.050 de lei la 1.250 de lei, ceea ce înseamnă că salariul lunar net al unui salariat care nu are persoane în întreţinere va fi de 917 lei.

Dacă vrea să beneficieze de indemnizaţie pentru concediile medicale, PFA poate plăti 0,85% din veniturile supuse impozitului pe venit.

Persoanele autorizate să desfășoare activități independente vor depune declarația de asigurare pentru concedii și indemnizații la casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidență ca plătitori de contribuție de asigurări sociale de sănătate.

Soția sau soțul titularului unei PFA, în cazul în care contribuie la desfășurarea activității, se poate asigura, facultativ, în sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare socială, precum și în sistemul asigurărilor de sănătate și în cel al asigurărilor pentru șomaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: avocatnet.ro

%d blogeri au apreciat: